Tröstlöst sökande efter anhöriga

I den katastrofdrabbade Aceh-provinsen i norra Indonesien söker i dag barn sina föräldrar och föräldrar sina barn efter tsunamikatastrofen. Familjer har skingrats i en oerhörd omfattning, eftersom andelen barn som omkom i vågen var så ovanligt stor.

SR:s utsände Bengt Therner rapporterar från Banda Aceh om hur Hassan Basri söker sin försvunna hustru och deras fem barn, tre pojkar och två flickor.

Han går igenom rad efter rad, kolumn efter kolumn på anslagstavlan med namn som Rädda Barnen har satt upp med rubriken: ”Jag lever”.

Det är en lista med 175 namn på barn som har överlevt tsunamin men nu saknar anhöriga.

Var fjärde är flykting
Hassan Basri har sedan den 26 december söket efter hustrun och barnen. Han har gått från läger till läger i en stad där var fjärde har blivit flykting. Han har tappat räkningen över hur många läger han letat i, utan att finna sin familj.

Varje dag har han gått ut med hopp och återvänt med förtvivlan. Så sker även denna 45:e dag.

Täta familjeband
Anledningen till att det bara finns 175 barn som saknar anhöriga är dels att de täta familjebanden i Indonesien gör att de flesta som överlevt har någon släkting som tar han om dem och dels att det var så få barn som överlevde denna kolossala katastrof.

En av dem är 13-åringen Robbie som SR:s utsände träffar. Robbie ser ut som åtta och söker sedan 45 dagar efter mor och far och två syskon.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se