USA tonar ner hotet från Nordkorea

USA vill tona ner Nordkoreas tal om att landet redan har kärnvapen. Försvarsminister Donald Rumsfeld säger till och med att han betvivlar att nordkoreanerna talar sanning.

Beskedet på torsdagen från Nordkorea att landet redan har kärnvapen och att man hoppar av från fortsatta samtal togs emot med fasa av omvärlden. Men här i USA tonar man ner det nordkoreanska vapenavslöjandet.

Försvarsminister Donald Rumsfeld som ju var en av de som med störst emfas hävdade att Irak hade massförstörelsevapen, säger nu att han inte alls är säker på att Nordkorea talar sanning.

Förhandlingsspel
Att Rumsfeld nu betvivlar existensen av massförstörelsevapen i ett av de länder som utrikesminister Condoleezza Rice bara för några veckor sedan kallade för ”Tyrranins utpost” ska nog ses som ett led i ett förhandlingsspel.

Nordkorea vill genom sina vapen sätta press på USA och USA tänker inte låta sig dirigeras så lätt. Nordkorea har bland annat länge velat ha enskilda förhandlingar med USA, något som Vita huset bestämt avvisar.

Hotet tonas ner
Iraks påstådda massförstörelsevapen var motivet för kriget mot Irak. När nu Nordkorea säger sig ha kärnvapen, kommer det inte ett krigshot från USA, utan istället säger utrikesminister Condoleezza Rice att USA absolut inte har några intentioner att anfalla Nordkorea. Rice tonade också, precis som Rumsfeld, ner hotet från Nordkorea.

– Det här är olyckligt drag framför allt för det nordkoreanska folket, eftersom det bara ytterliggare isolerar dem från omvärlden, sa Condoleezza Rice.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se