Väntan på turister i Phuket

På ön Phuket i Thailand pågår fortfarande identifieringen av de döda efter tsunamin. Och ännu så länge är det bara ett fåtal turister som börjat återvända. Men de som försörjer sig på turismen försöker skapa en känsla av normalitet.

– Det enda jag vill är att turisterna ska komma tillbaka, och känna sig säkra, det gör inget om de inte köper något. Det säger Alisa. Hennes klädbutik för turister ligger alldeles vid stranden. Tsunamin förstörde den totalt, men ingen skadades i butiken.

Bitter
Hon berättar att det kommer att kosta henne motsvarande 200 000 kronor att reparera butiken, hon är bitter på regeringen som bara gett henne 4 000 kronor i bidrag hittills.

– I stället för att vänta på bidrag bestämde jag mig för att använda mina egna pengar och bara sätta igång, säger Alisa. Men hon ser bekymrat ut över stranden framför henne, det är fortfarande glest mellan turisterna.

Kafé återinvigdes
Den multinationella kafékedjan Starbucks fick sitt kafé vid stranden i Phuket City totalförstört. Som tur var såg en servitris vågen komma och hann varna alla att fly.

– Bilder av det förstörda Starbucks-kaféet publicerades världen runt. Nu har vi snabbt byggt upp kaféet igen, säger företagets vd Andrew Nathan, som en symbol för en ljusare framtid här.

Men på torsdagen när kaféet höll högtidlig återinvigning var det betydligt färre utländska kaffegäster än före tsunamin. I stället tog många lokala thailändare chansen att gratis pröva latte, frapuccino och andra kaffevarianter i sortimentet.

Nils Horner, Phuket
nils.horner@sr.se