Oklart i SAS

Efter att flygbolaget SAS igår redovisade ytterligare en storförlust är frågan om SAS-ledning kan sitta kvar.

Enligt SAS koncernchef Jörgen Lindegaard ska SAS vända till vinst i år, men aktieanalytikern Jeff Saul  vid Enskilda Securities i Köpenhamn är inte säker på att SAS lyckas vända i år.

I fyra år nu har SAS gått med förlust. Först var det den 11 september och terrorhot, sedan en dålig konjunktur och nu överkapacitet på flygmarknaden med lågpriskonkurrenter som plågar dom gamla etablerade flygbolagen.

Trots en förlust på 1,8 miljarder kronor förra året så kan SAS ledning trösta sig med att nedskärningarna, det så kallade Turnaround 2005, går enligt planerna och att kostnadskostymen minskats rejält.

Men frågan är om det här räcker för att 2005 ska bli året då SAS åter blev ett vinstgivande bolag. Den stenhårda konkurrensen på Europalinjerna och i Sverige fortsätter att pressa SAS. Och konkurrenterna ger inte upp, trots att många av dem gör stora förluster, säger Jeff Saul.

SAS måste också få tillbaka sina gamla kunder för att minska antalet tomma flygstolar. Och inget oförutsett får hända - så när koncernchefen Jörgen Lindegaard nu talar om vändningen så lägger han in en gardering att det kan dröja längre.

Reporter Sören Granath