1 av 2
2 av 2

"Astrid Lindgren har bitit mig i näsan"

Lyssna på hela Sommarprogrammet (utan musik)
61 min

Jonas Gardell var först ut bland årets Sommarvärdar. I sitt program pratar han om konfrontationen med sin pappa, och hur det gick till när Astrid Lindgren bet honom i näsan.

Jonas Gardell berättar om första gången då hans pappa kom för att hälsa på honom och systern efter föräldrarnas skilsmässa. Pappan klev in i vardagsrummet, fick syn på en tavla, tog ner den från väggen och gav sig av igen.

– Det var inte oss han hade kommit för visade det sig. Det var tavlan, säger Jonas Gardell i programmet.

I hallen får pappan syn på Jonas jacka där det sitter en rosa tygtriangel på bröstet. Den rosa tygtriangel som homosexuella tvingades bära i koncentrationslägren.

– Så du ska skryta med skiten också? sa pappan.

Mötet med Astrid Lindgren blev storartat på många sätt ...

”Ibland måste man våga göra saker som man egentligen inte vågar, för annars är man ingen människa utan bara en liten lort”. De raderna ur Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta förändrade Jonas Gardells liv när han som tioåring läste boken. 

– Jag var ett barn som var rädd för nästan allting. Som såg sig i spegeln och bara såg en lort. Och i mig föddes en häftig längtan att en gång bli en människa, säger Jonas Gardell i sitt Sommarprogram.

Många år efter att han läst Bröderna Lejonhjärta var han konferencier på en tillställning där Astrid Lindgren var med. Gardell tog tillfället i akt att framföra vad boken betytt för honom. Orden stockade sig i halsen på honom och Astrid Lindgren och sa:

– Jonas, du är ingen lort! Du är en människa!

Sedan böjde hon sig fram för att ge honom en puss på kinden men hennes syn var dålig under hennes sista år och istället för att pussa honom på kinden råkade hon istället bita honom i näsan. Ganska hårt, dessutom.

– Wow, Astrid Lindgren har bitit mig i näsan! Jag var så lycklig, säger Gardell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".