Jonas Gardell under inspelningen av Sommar i P1. Foto: Sveriges Radio

Jonas Gardell chattade efter Sommarprogrammet

Lyssna på Jonas Gardells Sommarprogram (utan musik)
61 min

Jonas Gardell var först ut av årets sommarpratare och direkt efter Sommarprogrammet kunde våra läsare chatta med honom.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till chatten med Jonas Gardell, årets första Sommarpratare. Klockan 14.30 - om några minuter - drar vi igång, men du kan självklart ställa din fråga redan nu!

14:26, 22 June 2013

Jessica: Är du verkligen en sån trevlig Man som du verkar? Blir så glad när jag läser vad du skriver, om paniken inför resor, saker du eller Mark sagt och de standup som jag sett (tyvärr inte live). Min sambo funderar ofta på att göra som dig, standup om sig själv och med mig som person att prata om. Stockholmare och Skåningar har många saker att misstolka och ord som har olika betydelser. Tack för att du är just du.

Jonas Gardell: Nej det är jag nog inte alltid. Tack och lov. Men ibland är jag det. Tack och lov för det också! Jag är som sagt en djupt inkonsekvent männska!

14:27, 22 June 2013

Jonas Gardell: Nu är jag här förresten! :) Bring on the frågor! :)

14:29, 22 June 2013

Ingela Eriksson: Tack för att du finns! Du har fått mig att våga mer! För många år sedan nu läste jag en rubrik som du stod bakom: Var inte rädd! Du är den modigaste människan jag vet! En krigshjälte! Kram! Jag blev ju vald, men fattade inte att jag mobbade dem som blev vald sist till "mitt lag" enbart genom att sucka högt.

Jonas Gardell: Tack själv. Ja att sucka högt kan också vara förödande. Var inte rädd tror jag att det var Jesus som sa. Vi känner varandra litegrann.

14:30, 22 June 2013

Elin: Hej Jonas! Tack för ett fantastiskt fint program. Jag undrar var jag kan få tag på musiken från din show som visades på TV för ett tag sedan? Några finns på plattan som finns på Spotify, men långt ifrån alla. Tackasam för lite guidning i letandet ;) Varmaste hälsningar!!

Jonas Gardell: En del av låtarna kommer du kunna höra live igen i min show "Mitt enda liv" som har premiär 3 oktober på Maxim i Stockholm. Kommer bli maffigaste och lyckligaste showen, jag lovar. Och kanske den sorgligaste också! Välkommen.

14:32, 22 June 2013

Juulaalaa: Hej! Jag tycker att dina böcker "torka aldrig tårar utan handskar" (alla dina böcker btw) är helt fantastiska. Men jag saknar en del i HBT rörelsens kamp under den tiden du skriver om, vart va alla lesbiska kvinnor? Hur levde dom? Vad fick dom utstå när HIV kom till Sverige?

Jonas Gardell: Mian Lodalen har skrivit bra böcker om att vara flata i Stockholm. Smulklubben... nånting. Läs dom!

14:33, 22 June 2013

Yvonne Johansson: Bästaste Jonas! Har skurat köksfläkten o torkat med wettexduken samtidigt som jag lyssnat, skrattat och nästan gråtit. Du är underbar!

Jonas Gardell: Är din wettextrasa lika genomäcklig som min?

14:33, 22 June 2013

Teddy M Blomberg: Var du verkligen då nervös dom du sa innan på Twitter? Du verkar så lugn ...?

Jonas Gardell: Jag hade värsta mardrömmarna i natt och kunde inte sova knappt så nervös var jag. Och innan programmet stress-städade jag hela sommarhuset.

14:34, 22 June 2013

John: Hej! Hur var det att vara första sommarvärden iår?

Jonas Gardell: En stor och lite skrämmande ära. Man vill ju så gärna ge nåt till alla som ger sig tid att lyssna.

14:34, 22 June 2013

Maria Linell: Hej! Vilka drömmar har du kvar att uppfylla? Du va grym idag. Som alltid! Hälsningar Maria

Jonas Gardell: Min största dröm just nu är faktiskt att få ha en lyckad premiär på Mitt enda liv, min nya show på Maxim. Vi blir 25 personer på scenen så det är lustfyllt och läskigt om vartannat, eftersom vi måste sälja så många biljetter för att gå plus minus noll.

14:35, 22 June 2013

Marie: Hej! Du berör en djupt med dina berättelser..Men allt är väl inte helt sant..?? Som t.ex mötet med Meryl Streep :)

Jonas Gardell: Meryl Streep-historien är helt och hållet sann! MARK! HÅLL FAST'NA! JAG KOMMER!!!!!

14:36, 22 June 2013

Johan : Tack, Jonas för ett underbart program. En sak som jag undrat över i Torka aldrig tårar... Benjamins syster var ju inte helt med på noterna när det gällde att vara delaktig i Jehovas Vittnen i filmen. Tog HON någonsin kontakt med Benjamin efter det att föräldrarna hade svikit honom?

Jonas Gardell: Nej. Margareta kontaktade aldrig Benjamin. Och i tredje delen av Torka aldrig tårar som kommer ut om några veckor får ni veta hur det var när Benjamin träffade sina föräldrar igen till slut.

14:37, 22 June 2013

sigyn@falkevik.se: har Merryl hört av sig efter VIP mötet? Skrattade så jag grät, du är så underbar. Finska kossa, fy dig Jonas så får du inte kalla Mark. Önskar dig och din familj en härlig sommar.

Jonas Gardell: Jag vet inte men jag MISSTÄNKER att vårt möte inte betydde lika mycket för Meryl som det gjorde för mig!

14:37, 22 June 2013

Anna: Du säger att du är troende. Hur ser du på kyrkans syn på homosexella idag?

Jonas Gardell: Det finns så många kyrkor och så många olika syn på homosexuella. Jag är stolt över vår Svenska Kyrkan som är världsledande i sin tolerans och solidaritet.

14:38, 22 June 2013

Birgitta: Varför så många svordommar? Du är väl kristen? Missbruka inte Herren din Guds namn!

Jonas Gardell: Jag vet! Jag är en djupt inkonsekvent människa. Jag ska sitta en stund och begrunda mina synder efter chatten och bli på gott humör.

14:39, 22 June 2013

M: Hej! Har du tips på bra communitys/ mötesplatser för hbtq’s? Vill träffa nya människor och få en chans att äta tårtan innan grädden härsknar =P Du är grym! Kram

Jonas Gardell: www.qruiser.se

14:39, 22 June 2013

Katarina: Kommer du till Bokmässan i Göteborg i höst ???

Jonas Gardell: Jag kommer fredag och lördag. Har premiär på Maxim veckan efter så det är rätt hysteriskt.

14:40, 22 June 2013

Ing-Marie: På något sätt genom dessa tre böcker har du i allmänhetens ögon blivit riktigt folkkär på alla sätt, överallt hyllas du med lovord och du får det ena priset efter det andra. Får du lite hybris av allt eller håller du dig kvar med båda fötterna på jorden.....och för övrigt tycker jag du är värd alla lovord.....

Jonas Gardell: Vet du, det konstiga med den här senaste väldiga framgången är att den gjort mig mycket ödmjukare faktiskt. På engelska använder man ordet "humbled" och precis så känns det. Jag är djupt tacksam över att man har velat lyssna på min - vår - historia och förstått att det är en del av Sveriges histora.

14:41, 22 June 2013

Lena: Hej.Tack för ett underbart sommarprogram.Jag upplever dig som en otroligt mångfaceterad person.Och väldigt intressant. jag skulle verkligen vilja sitta ner med dig och diskutera massor med saker, men framförallt kristendomen.Jag är djupt troende kristen och att få diskutera och höra dina åsikter utifrån dina böcker om Gud och Jesus.Ibland blir jag lite osäker på dig. Har fakstiskt inte vågat gå på nån av din föreställningar för, tänk om du skulle peka ut mig i publiken och börja prata med mig och göra mig generad.Jag såg föreställningen på tv. jag tyckte den va jätte bra men som sagt , bli utpekad så där.KRAM Lena

Jonas Gardell: Det är inte så farligt att bli utpekad. Ibland kan det vara riktigt kul. Men är du orolig ska du kanske inte köpa biljetter längst fram...

14:42, 22 June 2013

Gunila: Hej! Finns dina böcker möjligen översatta till engelska? Mina vänner i Kalifornien är så nyfikna när jag berättar om vad du gör. Å som du gör såååå bra! Gunilla

Jonas Gardell: Jag hoppas att de översätts till engelska så småningom. Det finns planer.

14:43, 22 June 2013

Jens: Tänkte på Eriks Mamma, skam är en stark känsla som kan ta över, tror inte hennes beteende alls behöver betyda att hon inte tyckte sin son var en underbar människa. Vad tror du?

Jonas Gardell: Det gjorde hon säkert. Men hon svek också sin son och lät skammen avgå med segern. Och det mår ingen bra av. Minst av alla hon själv.

14:43, 22 June 2013

eva: ditt program går rakt in i mitt hjärta.hoppas era barn får växa upp å vara lite crazy utan att ha ångest för vad dom normala tycker.

Jonas Gardell: Våra barn växer upp och tycker som alla barn att deras pappor är de absolut pinsammaste i världen.

14:45, 22 June 2013

Monica: Tusen tack för ett fantastiskt sommarprogram, som jag känner igen mig i på många sätt. Att skriva till dig nu är lite som att möta Merrrylll, faktiskt... Jag vill också passa på att tacka dig för allt du gjort och alltjämt gör för förståelsen för hbt-frågor i Sverige. Stort och modigt!

Jonas Gardell: Tack så mycket! Jo, det är lite Meryl över mig ibland. Minus tre oscar, världsberömmelse och genialitet.

14:45, 22 June 2013

Iwebben: Önskar att jag kunde ha det mod du har, är snart 50 och fortfarande rädd för allt nytt. Tack för skratten, och ditt underbara berättande :)

Jonas Gardell: Om du inte aktar dig kommer jag och biter dig i näsan! Börja våga!

14:45, 22 June 2013

Julia Milder, Ekot: Tack för alla frågor ni ställer! Det kommer in jättemånga frågor, och Jonas svarar på så många han hinner med.

14:46, 22 June 2013

Susanne Lagerman: Hej Jonas! Jag njuter av att höra dig prata. Du berör alltid! Att vara "en ekvation som inte går ihop" är fantastiskt bra, så är det verkligen! Det blev en aha-upplevelse som jag kommer att bära med mig. En fråga: Hur gamla var du och din syster när er pappa kom för att hälsa på?

Jonas Gardell: Vi gick båda på gymnasiet hur gamla man är då.

14:46, 22 June 2013

Molly: Du sa att vi ungdomar "inte ska gå runt och spara på oss" angående oskulden, men varför tycker du att det är fel att man väntar på den rätta, då blir ju första gången mer meningsfull?

Jonas Gardell: Jo det blir den kanske. Eller också inte. Oskuld är ett icketillstånd som man inte kan göra så mycket med. Som ett splitternytt matbord som man inte vågar använda i rädsla för att spilla och få fläckar.

14:47, 22 June 2013

kicki: Tack för den underbara stund vi fick tillsammans med dig som radiopratare. Vi samlades som på den gamla goda tiden. Familjen runt radion. Allt du säger är så bra och tänkvärt. Du har säkert fått upp ögonen för en osäker grupp i sverige. Lycka till med allt du gör. Jonas, vi älskar dig en enkel familj i eskilstuna

Jonas Gardell: Jag älskar enkla familjer i Eskilstuna också! Förresten lät jag Paul i Torka aldrig tårar komma därifrån. Lite som en hyllning till Christer Lindarw faktiskt.

14:48, 22 June 2013

Maria: Har du haft någon kontakt med dina halvsyskon? Apropå att du inte träffar din far

Jonas Gardell: Jag har bara ett halvsyskon. Berndt. Honom har jag lärt känna i vuxen ålder och tycker mycket om.

14:48, 22 June 2013

anettestrandh: Känns som JAG kan våga mer nu..................TACK för ditt program............

Jonas Gardell: Vad bra! Då var det nån mening med mitt liv idag i alla fall! :)

14:49, 22 June 2013

Malin: Behövde det gå så lång tid innan du skrev "torka inte tårar" tror du? Kunde det gjorts tidigare? Det var ett jättefint program du hade idag.

Jonas Gardell: Jag tror att både jag och samhället behövde distansen för att orka se, orka ta emot och att förstå mönstren och sammanhangen. Och dessutom tog det ju 10 år att skriva...

14:50, 22 June 2013

Edith: Tack Jonas!!! Du berör verkligen så många som innan blundat eller vägrat kännas vid. Idag vet jag att min mamma är stolt över att ha en dotter som är gay, och jag tror att "Torka aldrig tårar" varit en viktig del i det!!!! Kärlek

Jonas Gardell: Vad glad jag blir! Din mamma gör rätt som är stolt över dig! :)

14:50, 22 June 2013

Sofie: Hej! Otroligt bra program, det berör mig så djupt, en liten tår kom det allt. Jag undrar varför du egentligen läser in din egna böcker? Det gör mig inget, för din röst är väldigt behaglig att lyssna på, men varför? Kram på dig!

Jonas Gardell: Jag läser in mina böcker för att förlaget säger att jag måste. Och jag vågar inte säga emot min stränga förläggare Eva.

14:51, 22 June 2013

Abbe: Tror du att du får följa med i framtiden när Mark kafferepar med Meryl och hon sitter och skrockar som en annan Lys Assia?

Jonas Gardell: Mark och Meryl sitter och tisslar och tasslar som små såta väninnor och jag är en blöt upplöst fläck på golvet som de ber nån i personalen att torka bort. SANNINGEN!

14:52, 22 June 2013

Anna: Var är de lesbiska som hade HIV?

Jonas Gardell: Lesbiska hade inte HIV. Tack och lov. Men de bar den dubbla bördan att förtryckas både som kvinnor och som homosexuella.

14:53, 22 June 2013

Agnes: Till mitt barnbarn säger jag alltid: den dagen när du blir vuxen kommer du väl till gamla mormor med din kille eller tjej bravo jonas

Jonas Gardell: Det är bra! Man måste ge barnbarnen alla alternativ.

14:53, 22 June 2013

Bill S: hej Jonas, tack för ett bra program. Nu är du kanske inte den mest sportiga, men om du fick välja EN idrott och en gren på OS, vilken gren skulle de då bli, där du skulle VILJA vara med och "slåss" om en medalj?

Jonas Gardell: Pingis.

14:54, 22 June 2013

christian hüls: ingen fråga, bara en väldig tacksamhet att du gör sverige så mycket större - inom oss - tanke- och känslomässigt! alla vi misslyckade att vi gör plats åt med i varandra! bara fortsätt, snälla, elaka, fantastiska! frihet åt alla disktrasor som kryper av sig själva. om jag kunde säga så mycket med ord som du kan utan! så jag grät av skratt. meryl missade mycket just då!

Jonas Gardell: Tack! Vi de förenade äckliga wettextrasorna hälsar dig!

14:54, 22 June 2013

Linnea: jag är knappt byxmyndig själv men vet att jag är bi. mina föräldrar säger jämt att jag hellre ska ha med mig söt flicka än skithög till kille hem, men min fråga nu då; när förstod du på allvar att du gillade killar?

Jonas Gardell: Du vet jag visste inte att det fanns nåt som homosexualitet när jag var barn. Jag var kär i min bästis Erik på mellanstadiet men också i Maria Enders.

14:55, 22 June 2013

Caisa : Tack för att du ger röst åt oss som är små lortar! ja, en liten lort, det är något som genom livet följt en, någon som har behov av att få någon att känna sig som en liten lort. Det får dem att känna sig -ja, vad? Och aldrig menar det något illa... Min synd är väl, att jag i enstaka fall inte orkar förlåta, i andra fall är likgiltig inför deras mående. Undrar hur jag kommer att straffas för den synden? Jag tror inte på straffande en Gud,däremot hålla sig ren i sin tankevärld för att må väl... Ha en riktigt bra sommar Jonas

Jonas Gardell: Att förlåta är bland det svåraste. Likväl något som man har som livsuppgift att klara av (och ibland misslyckas med.)

14:56, 22 June 2013

staffan: hej är kändis skapet viktigt för dig

Jonas Gardell: Att ha en plattform att nå ut ifrån är viktigt. Inte att vara känd i sig. Privat är jag mycket skygg. Som ganska många kändisar..

14:57, 22 June 2013

Inger : Tack för ett underbart program - det blev många tårar att torka! Bra att dina böcker - och helst allt du gör! - blir översatta till engelska - vill se dem även på spanska. Jag såg dig på SagaBiografen i Adak 2001, tillsammans med min dåvarande man Enrique, min svärmor Olga och min bonusdotter Loraynys. De blev vilt förtjusta i dig, fast de inte kan ett ord svenska! Skulle önska att de kunnat förstå ditt fina sommarprogram nu.

Jonas Gardell: Tack! Du kan väl mima programmets innehåll för dem!

14:57, 22 June 2013

Nathalie: Om Meryl Streep av en slump bara dök upp idag, skulle du då våga gå fram till henne och hälsa (och kunna göra det utan att låta som en operasångare i målbrottet)? Tack för ett fantastiskt program!

Jonas Gardell: Nej, jag skulle bli lika larvig också den här gången om Meryl kom.

14:57, 22 June 2013

Emma: Tack för ett underbart program, lika bra som alltid. Tack vare dig vågar jag vara mig själv även när jag är som svagast. DU betyder oerhört mycket för mig! En liten fråga, vilken/vilka av dina böcker rekommenderar du att läsa till den som har/är lite trasig? Stor kram till dig

Jonas Gardell: Tack kära du. Läs Torka aldrig tårar utan handskar. Sista delen kommer ut i bokhandeln om bara några veckor och går att beställa. Annars ska du läsa Jenny.

14:58, 22 June 2013

Carola: Umulig å ikke bli berørt, hverken av radioen eller bøkene. Takk Jonas, for at du tar det vanskelige fram i lyset og setter ord på det!

Jonas Gardell: Tack så mycket! Visste du förresten att Torka aldrig tårar kommer på norska i september. Bara ett litet tips.

14:59, 22 June 2013

Malin: Hur tycker du den unga publiken har reagerat på tatuh?

Jonas Gardell: Ett enastående gensvar. Det här är ju en del av historien som de aldrig fått lära sig - och som de måste få höra.

14:59, 22 June 2013

Rosa: Tack för allt. Vart kan man se dig i sommar/höst? Förutom Bråvalla.

Jonas Gardell: Man kan se mig i Mjölby och Östersund och Lund för provföreställningar och sedan på Maxim i Stockholm hela hösten med premiär 3 oktober. Då med stort band, sångerskor, dansare och hela faderullan.

15:00, 22 June 2013

Ann D: På -80-talet arbetade jag inom hemtjänsten, vårdade då en präst med AIDS. Minns att det var mycket hysch-hysch bland personalen. När jag senare studerade på universitetet för att bli läkare var det lika mycket hysch-hysch. Idag är jag psykiater och har flera patienter med HIV. Din tvserie berörde mej mycket djupt och de två böckerna väntar på att läsas. Jag har nyligen fått en ny vän som är homosexuell som är en riktig själsfrände. Jonas, du är sååååå bra !!! Kram från Ann

Jonas Gardell: Är det inte fantastiskt att det gått framåt ändå! Och att vår öppenhet har varit en orsak till den framåtrörelsen!

15:01, 22 June 2013

J. : Jag må bara vara arton år, men du Jonas har blivit en av de människor som betyder mest i mitt liv. När jag mobbad och ensam i högstadiet läste din bok "En komikers uppväxt" kände jag igen mig lite och allt kändes inte lika svårt och tungt. Om jag någon gång skulle träffa dig personligen skulle jag nog reagera som du gjorde med meryl streep. Det var knappt att jag vågade skriva denna lilla kommentar, men du fick mig att våga Jonas! Bästa sommarprataren, tack för det jätte bra och roliga programmet!

Jonas Gardell: Men du kan väl stamma, dregla och sträcka fram händerna ändå - så lovar jag att krama dig tillbaka!

15:02, 22 June 2013

jessica: Var kan jag se Torka aldrig tårar på nätet? Verkar inte hitta den på SVT.se

Jonas Gardell: Torka aldrig tårar kommer på DVD om några veckor!

15:02, 22 June 2013

Chatrine : Hej och tack för ett fantastiskt program, Jag har ingen fråga vill bara nämna att jag blev så gripen, jag grät och skrattade om vart annat, jag kände igen mig i mycket det du upplevt som barn, jag vågar inte leva än idag, mycket som hindrar mig, tyvärr. jag blir också 50 i sommar fattar inte var tiden tar vägen. Jätte Stort Tack för ditt fantastiska sommarprogram.

Jonas Gardell: Då börjar det bli dags att våga leva! För du vet hur det är! Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!

15:03, 22 June 2013

Lena: Vad skulle du göra om du mötte en ung Julie Andrews på en vip-fest?

Jonas Gardell: Undra hur jag förflyttat mig till sextiotalet.

15:03, 22 June 2013

Tina: Varje vardag går jag förbi på gatan där du bor i stan. Den ligger i slutat av min vandring till jobbet, där jag inte riktigt passar in. Jag brukar roa mig med att visualisera dig komma ut ur porten och att jag då ropar "hej Jonas" och du undrar kanske vad det är för en konstig typ. Men ropar sedan tillbaka " hej Tina - ha en bra dag"! Å så är det bra med det. Innan jag går in i den bruna betongen för att jobba i normalitetens högborg. Där jag inte riktigt passar in. Det brukar lyfta min dag att tänka på vad de skulle säga då. Då den udda personen får en hälsning från Jonas. Och jag skulle säga "tack Jonas för att du finns och bryter normer"!

Jonas Gardell: Exakt så fantiserade jag om Jan Malmsjö när jag var skolpojke. Han bodde på min väg till skolan. Men han kom aldrig ut ur porten nånsin.

15:04, 22 June 2013

Fredrik: Hej Jonas! Fredrik heter jag och har bara några allmänna funderingar. För det första undrar jag hur man kommer över den kraft och vitalitet som du besitter, trots din som jag förstår det besvärliga skoltid och sedemera din kärleksläggning? Man får ibland känslan av att din kärlek till mannen skapat det du nu är, att din kamp mot de fåniga översittarna i skoltiden fått dig att hitta en mening i livet, något att kämpa för. Är det så? Är det i nuläget en gåva att vara den du är? Jag frågar för jag är i ett ruskigt behov utav självförtroende. Jag tycker om kvinnor men känner mig för usel för att närma mig någon av dem. Resultatet är att jag håller mig för mig själv och undviker sociala möten. Vad jag undrar över är väll lite hur man vänder en svår barndom och uppväxt till något kreativt och skapande glädjefullt som du har gjort? Mvh

Jonas Gardell: Jag tror att jag är en knepig blandning av frikyrkounge, varmt älskad av min mor men i en familj med svåra missbruksproblem, mobbad som barn, våldtagen som 14-åring, lite lätt ADHD och rätt underbar. Jag vet emellertid inte hur man gör. Tror inte det finns ett enda recept. Men jag tror att det är viktigt att du gör det.

15:08, 22 June 2013

S: Har ingen fråga egentligen, men jag måste bara få säga att du är min hjälte. Jag älskar alla dina böcker och de betyder så otroligt mycket för mig. Du är verkligen min hjälte och jag vill bara att du vet det. KRAM PÅ DIG FINASTE JONAS!

Jonas Gardell: Fast jag tar så tacksamt emot lite kärlek också! :)

15:09, 22 June 2013

Kulturflata: Vilken/vilka är dina största fobier och varför tror du att det är just de/dem?

Jonas Gardell: Resfobi. Jag klarar ju knappt att resa utomlands alls.

15:09, 22 June 2013

Karin: Försonades du någonsin med din pappa ? Tack för ett fint program som ledde både till skratt och gråt.

Jonas Gardell: Inte egentligen. Han fick ALS och dog några år senare. Jag har skrivit om det i ett par monologer i showen Trafikplats Glädjen.

15:10, 22 June 2013

Yvonne 74 år: Nu har jag omväxlande skrattat och gråtit i en och en halvtimme. Suveränt att du kan träffa huvudet rätt på alla spikar som finns i tillvaron. TACK!!!!!

Jonas Gardell: Jag är en rackare till snickare! :)

15:10, 22 June 2013

Agnes: Du ser så himla gullig ut att jag vill nypa dig i kinderna! Skulle Mark bli sur då tror du? Å vad du är fantastisk!

Jonas Gardell: Tycke rinte så mycket om att bli nypt i kinderna. Kan du inte nypa nån annanstans! ;)

15:11, 22 June 2013

staffan: hej jonas tycker du att det är jobbigt att bli i gän känd på stan

Jonas Gardell: Folk är i regel väldigt snälla mot mig och Mark, men jag blir en aning besvärad av det tillsammans med barnen eftersom jag vill bli lämnad i fred då.

15:12, 22 June 2013

Claes: Genom hela "Torka aldrig tårar..." satt jag och tänkte på min vän från högstadiet. Han flyttade till STHLM något år efter att din berättelse utspelar sig men han var där. Träffade honom för första gången på mååånga år för ett par månader sedan och vi pratade om tiden. Nu mer en stolt man som klippt av allt "hemifrån". Kändes lite privilegierat att få träffa honom och prata minnen över en middag. Tack för allt.

Jonas Gardell: Allt i Torka aldrig tårar är ju sant. Och det finns mängder med berättelser. Glad att du och din stolte barndomskompis kan prata om det nu!

15:13, 22 June 2013

Emma: Jag kände så igen Annika och Tommymänniskorna om du beskrev så bra. Ibland när jag inte orkar kan det bli att jag tror dem.. Vad gör du för att inte se eller lyssna på dem?

Jonas Gardell: Jag gör en Carl Bildt. (Låter det rinna av).

15:13, 22 June 2013

Chris Wong: Tja Jonas! Kanonradio idag! Nu har jag fått min dagliga gardelldos. Ler. Som uppväxt starwars nörd undrar jag givetvis om starwars filmerna påverkat dig och ditt liv? Har alltid sett mig själv lite som chewbacca. Skratt. Om du skulle få likna dig vid en starwarskaraktär, vilken skulle du välja då? May the force be with you.... -Always!

Jonas Gardell: Star Wars fick plats i mitt liv först när min son började gilla Star Wars.

15:15, 22 June 2013

Ingrid: Hej! Jag undrar hur du jobbar med skrivandet. Får du idéer som du följer upp eller skriver du fritt och "ser vad som kommer"? Och hur tacklade du att skriva om något som berört så djupt som "Torka aldrig..."? Både du och Mark inspirerar och gör Sverige till ett bättre land. Tack för att du finns!

Jonas Gardell: Torka aldrig tårar tog ju en väldig tid att skriva och ännu återstår ju den avslutande delen att ges ut. Det här sista omvälvande året har jag inte haft tid att skriva alls. Men jag har ju totat ihop en ny show i alla fall...

15:16, 22 June 2013

Rosa: Vad händer med Seppo? Får man läsa om det i tredje boken? Undrar varje gång jag ser serien...

Jonas Gardell: Ja det får man läsa om i tredje boken. Snart i en bokhandel nära dig.

15:16, 22 June 2013

Anna: Hej. Blev nyfiken av ditt svar på en tidigare fråga. Vad menar du med att du har "lite lätt ADHD"?

Jonas Gardell: Tror det gäller för flera i min familj, och för mig löser det en massa funderingar jag har om mig själv och mina besynnerligheter, men tänker också att om det är så har jag verkligen löst mina problem rätt kreativt och bra.

15:18, 22 June 2013

Helen: Jag undrar hur du blev författare? Har du alltid varit en skrivande människa? Vilka är dina främsta litterära upplevelser?

Jonas Gardell: Jag har skrivit sen barnsben. Jag är uppvuxen med lika delar bibel och Kalle Anka.

15:18, 22 June 2013

Mose: Skulle du vilja ha fler barn med mark?

Jonas Gardell: Nej 2 kan vara bra.

15:19, 22 June 2013

Marianne: Hej Jonas, har jag missat något eller kommer fortsättningen på "Tårarna" att spelas in för TV, Tack för ett bra sommarprogram!

Jonas Gardell: Det finns ingen fortsättning. Du får läsa romanerna för att få hela historien!

15:19, 22 June 2013

Lina: Är det verkligen så enkelt att man alltid vinner på att våga? Kan inte frånvaro av mod i viss situationer vara en signal att man mår bättre om man låter bli en viss handling? (Särskilt kanske om det egna modet samanfaller med hur omgivningen vill att man ska agera.)

Jonas Gardell: Så klart inte. Ibland vågar man och förlorar. Sånt är livet.

15:20, 22 June 2013

D: Har du några tips till hiv-positiva, oavsett sexuell läggning, i Sverige idag?

Jonas Gardell: Vi måste gemensamt arbeta för att få bort stigmatiseringen som omgärdar hiv än idag. Många vittnar om att det är som en "andra garderob" av hemlighållande och skuld. Vi måste prata om hiv med kärlek, kunskap och kondom.

15:21, 22 June 2013

J: Som förälder undrar jag om du överkompenserar din olyckliga barndom genom att skämma bort dina egna barn? Tack för att du finns!

Jonas Gardell: Jag tänker aldrig på min barndom som olycklig. Hemsk och underbar om vartannat men aldrig olycklig.

15:22, 22 June 2013

Sara: Tack underbara Jonas för ett fantastiskt sommarprat! Det är alltid fantastiskt att höra och se dig i dina framträdande! Undrar hur mycket av din karaktär i tv-serien "allt faller" som verkligen var du och hur mycket som var en karaktär du bara spelade? Är det viktigt att skilja på Loka/Ramlösa egentligen? Stora Kramar

Jonas Gardell: Alla karaktärer jag skapat innehåller "blod" från mig själv. Också karaktären "Jonas Gardell" i Allt faller. Men faktiskt mindre än i exempelvis Rasmus eller Paul i Torka aldrig tårar.

Nej, jag bryr mig inte det minsta om vilket mineralvatten jag dricker.

15:23, 22 June 2013

Britt-Mari: Var får du din energi ifrån? Påfyllning av kraft och entusiasm? Du verkar outtröttlig. Men är så fantastisk. Tack Jonas för att du finns

Jonas Gardell: Skratt. Ja, det är väl den där lätta ADHD:n antar jag.

15:24, 22 June 2013

Boy: Vad heter din senaste bok?. Hur får du inspiration?

Jonas Gardell: Min senaste bok heter "Torka aldrig tårar utan handskar" och består av tre delar. 1.Kärleken. 2.Sjukdomen och 3.Döden. Alla finns att beställa.

15:25, 22 June 2013

Susanna: Hur gör du för att inte bli avtrubbad...? Hur orkar du fortsätta "känna så djupt"...? Vara så engagerad?

Jonas Gardell: Då anar vi det villkor vi en gång fick: Att brinna i det levandes ögonblick!

15:25, 22 June 2013

Lennart Nord: Tack Jonas för ett mycket bra program. Du är fantastisk, pratar tydligt och bra samt har otrolig förmåga att framföra mycket goda synpunkter.Ha en skön sommar.Hej

Jonas Gardell: Jag gick sju år hos talpedagog som barn så nåt ska jag väl ha lärt mig. Tack så mycket! :)

15:27, 22 June 2013

Anneli: Tack för ett suveränt sommarprogram! Pauls begravning i Torka aldrig tårar var så befriande att se! Var det någon som hade en sådan begravning då eller var det ett påhitt från din sida eller önskar du dig själv en sådan begravning?

Jonas Gardell: Nej det gjordes faktiskt begravningar likande Pauls. Även om just den med sången "Mitt enda liv" är min skapelse". Det gällde ju för bögar att förklara hur deras liv var liv värda att leva och inte bara bortslösade barnlösa liv.

15:28, 22 June 2013

W W: Hej Jonas. Jag känner igen mig i dina texter. För att berätta en hemlighet så har jag köpt alla dina böcker och strukit under alla mening, punkter och ord som träffat mig rakt in i hjärtat. Du har hjälpt mig ifrån självskadebeteende och depression under flera år. Tack för att du finns Jonas, tack för att dina texter hjälper när det är som svårast.

Jonas Gardell: Tack tack tack kära du. Du vet väl att det är för just dig jag skriver!

15:29, 22 June 2013

Jonas Gardell: Och med de raderna sätter jag punkt och tackar för mig. Tack för allt beröm och alla engagerade frågor! Nu ska jag fortsätta att leva "Mitt enda liv"!

Hoppas vi ses på Maxim i höst och att ni ska vilja läsa "Torka aldrig tårar utan handskar!

15:30, 22 June 2013

Julia Milder, Ekot: Tack Jonas Gardell för chatten och tack alla som ställde frågor! Det har kommit in otroligt många frågor, så alla hann inte besvaras.

15:33, 22 June 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".