En kyrkogård nära Kigali, Rwanda, med offer för folkmordet. 800 000 människor miste livet i folkmordet i Rwanda 1994. Foto: Paul Chiasson/Scanpix.

Livstids fängelse för folkmord i unik dom

2:54 min

Stockholms tingsrätt dömer en 54-årig Stanislas Mbanenande till livstids fängelse för folkmord i Rwanda. Det är första gången som en folkmordsdom faller i Sverige.

Av domen framgår att den dömde Stanilas Mbanenande under 100 dagar mellan den 6 april och den 18 juli 1994, då ett folkmord pågick i Rwanda, medverkat vid flera massakrer i Kibuye prefektur i västra Rwanda. Sammanlagt 800 000 människor miste livet under folkmordet.

Mbanenande har deltagit i massakrer på tusentals människor i bland annat en kyrka och en idrottsarena, dit tutsier tagit sin tillflykt men möttes av mordiska folkhopar bestående av bland annat militär och polis och civilpersoner som dödade dem.

Folkmord är det grövsta brott som finns, och det är första gången som en sådan dom faller i Sverige.

Den nu 54-årige Mbanenande döms även för grovt folkrättsbrott.

Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

Stockholms tingsrätt slår fast att omständigheterna varit sådana att den dömde är att betrakta som gärningsman. Han har spelat en ledande roll för att tillsammans med andra medverkat till mord, mordförsök och människorov.

Personligen har han också gjort sig skyldig till mord genom att skjuta med automatvapen mot människor under flera massakrer.

Den dömde mannen hör till Rwandas majoritetsgrupp hutu, men har svenskt medborgarskap. Syftet med massakrerna har varit att förgöra minoritetsgruppen tutsi helt eller delvis.

I sin bedömning har Stockholms tingsrätt tagit ställning till om rwandiska myndigheter försökt påverka utredningen till den Mbanenandes nackdel, genom att anklaga honom felaktigt. Men enligt tingsrätten finns det ingenting som talar för att utredningen inte skulle var tillförlitlig.

Det finns ingen teknisk bevisning i målet - all bevisning har varit muntlig och består av 18 år gamla vittnesuppgifter som gjorts av personer under kaotiska och svåra förhållanden.

Tingsrätten går på åklagarens linje och bedömer vittnena som trovärdiga, eftersom de sannolikt minns traumatiska händelser korrekt. 54-åringen har blivit igenkänd av många personer som förhörts.

Anna Gustafsson, Ingrid Engstedt Edfast

Ekot och P4 Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista