Dresden fruktar kravaller vid minnesdag

På söndag är det 60 år sedan Dresden bombades av allierat flyg och till minnesdagen väntas förutom gäster från hela världen, även tusentals högerextremister som vill ta över ceremonierna. I Dresden förbereder sig polisen på kravaller.

Boende i Dresden fruktar för stadens internationella anseende.

– Det är illa, mycket illa. Det var bättre på DDR-tiden. Då samlades vi vid ruinen av Frauenkirche och tände ljus. Alla var tysta, det var stämningsfullt. Nu kommer det att blir bråk och slagsmål, säger Johanna Lang.

Hon var med natten mellan den 13 och 14 februari för 60 år sedan, då brittiskt och amerikanskt bombflyg förstörde Dresdens stadskärna som till stora delar bestod av barockbyggnader.

Utnyttjas av högerextremister
Ingen allierad bombinsats under kriget är i efterhand så omdiskuterad som just den i Dresden. Kriget var nästan slut och staden var fylld med flyktingar. Den officiella dödssiffran är 35 000, men ingen vet exakt, det kan också röra sig om dubbelt så många.

Detta utnyttjas nu av högerextremister som försöker ta över minnesceremonin på söndag. Medan gäster från hela världen kommer till Dresden och den återuppbyggda Frauenkirche för att delta i en försoningsakt, uppmanar NPD sina anhängare att resa hit för att i en sorgemarsch hedra minnet av tyska offer.

– Vi kommer att lägga ned en krans och marschera runt staden, säger Johannes Müller, som sitter i delstatsparlamentet sedan högerextremisterna fick nio procent av rösterna i Sachsen i höstas.

Fruktar nynazistiska provokationer
Johannes Müller är klädd i slips och kostym och är mån om att understryka att han inte är nynazist. NPD vill framstå som demokratiskt och parlamentet har blivit dess plattform för att nå ut.

Nyligen kallade NPD bombningen av Dresden för en förintelsebombning, för relativisera mordet på sex miljoner judar. Hela det tyska politiska etablissemanget reagerade och sedan dess pågår här en debatt om att förbjuda partiet, få tror att det går.

Många fruktar nu en vår i Tyskland kantad av nynazistiska provokationer. 60-årsdagarna ligger tätt och på dagen för Tysklands kapitulation, den 8 maj, vill NPD demonstrera framför Brandenburger Tor i Berlin.

Kristian Åström, Dresden
kristian.astrom@sr.se