Dålig vård gör att psykiskt sjuka dör i förtid

"Vi behöver inte fler rapporter som radar upp svårigheter"
2:00 min

Personer med psykisk ohälsa dör oftare i förtid än andra. Det beror på att den vård de får är för dålig, enligt en ny studie från socialstyrelsen.

Generaldirektör Lars-Erik Holm tror att dödligheten i förtid beror på att vårdcentraler och psykiatrin missar de kroppsliga besvären.

– Det kan bero på att den psykiatriska vården inte tillräckligt beaktar de kroppsliga sjukdomar och symptom och besvär de har. Det kan också bero på att den kroppsliga vården betraktar dem som psykiatriska patienter i första hand och då försummar att titta på de kroppsliga symptomen som behöver åtgärdas, säger socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.      

Personer med psykiska sjukdomar dör mellan 15 och 20 år tidigare än andra. Det beror alltså på att de får sämre fysik, förutom att de får problem i relationer, blir oftare utan jobb och därmed fattiga.

Det är allvarligt att vårdcentralerna bara ser dem som psykiska patienter och missar de kroppsliga besvären, lika allvarligt som att psykiatrin inte kollar deras fysiska tillstånd, anser alltså socialstyrelsen som i en rapport i dag riktar hård kritik mot kommuner och landsting.

Rapporten ger en mycket dyster bild av vården för personer med till exempel depression, ångest och schizofreni. Här är några punkter i rapporten:

* Bara varannan vårdcentral säger att de kan möta patienternas behov

* Var femte saknar möjlighet erbjuda kognitiv beteendeterapi

* Bara 3 av 10 tillämpar socialstyrelsens rekommendationer för depression o ångest

* Det finns tecken på att patienter i slutenvården skrivs ut för tidigt

Läget är allvarligt, enligt Lars-Erik Holm som uppmanar landstingen att analysera rapporten och lösa problemen.

Så här svarar Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och landsting:

– Det är bra att socialstyrelsen tar psykisk ohälsa på stort allvar. Problemet är ju bara att vi egentligen inte behöver fler rapporter som radar upp vilka svårigheter som finns. Utan vi behöver en rapport som ger konkreta praktiska användbara förslag på hur vi ska göra, säger Wieselgren.

– Det fulla ansvaret för den här frågan ligger hos kommuner och landsting. Den här reaktionen från SKL är lite av en rökridå, att man försöker skjuta på ansvaret på någon annan, kontrar Lars-Erik Holm.

– Nej, det är inga dimridåer, svarar Ing-Marie Wieselgren.

– Jag hoppas att socialstyrelsen ska vara beredda att ta armkrok med oss och göra ett bra jobb tillsammans, säger hon.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".