1 av 2
Northlands gruvområde i Kaunisvaara. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio.
2 av 2
Jonas Lundström. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Northland slår ifrån sig kritik från aktieägare

12 000 småsparare har drabbats
1:59 min

Ledningen för Pajalagruvan, som tycks vara räddad, slår ifrån sig kritiken om att bolaget skulle ha mörkat information för sina aktieägare.

Redan i november förra året visste styrelsen att Northland led akut brist på pengar men först i slutet av januari informerades aktieägarna.

– Toronto som då var vår huvudnotering tillåter ju sådant här som inte Stockholm gör exempelvis, säger kommunikationsdirektör Jonas Lundström.

I slutet av januari briserade Northlandkrisen, när en läcka gjorde att bolaget tvingades gå ut och berätta att det saknades 2,4 miljarder kronor för att den nystartade Pajalagruvan skulle kunna bli lönsam.

Gruvbygget hade blivit dyrare än beräknat och kassaflödet skulle inte alls bli så stort som man trott, bland annat på grund av sviktande järnmalmspriser.

Redan i november visste styrelsen om den här pengabristen, men eftersom bolaget trodde sig kunna lösa kapitalbehovet genom en grupp investerare, så valde man att inte gå ut med informationen direkt.

Det skulle ha gjort mer skada för aktieägarna vid tidpunkten, än om de informerades några månader senare, resonerade Northland.

– Företag som sysslar med råvaror och prospektering av råvaror finns på ett ganska få antal ställen i världen och en stor koncentration finns just i Toronto. Och då är ju regelverket gjort för att passa den här sortens företag.

12 000 småsparare har satsat i Northlandaktien, vars värde nästan raderats och sparekonomen Claes Hemberg på Avanza bank tycker inte att det som har hänt är något som aktiesparare får räkna med.

– Absolut kan ett bolag alltid gå dåligt. Men det är inte det som har hänt här, utan bolaget har gått dåligt och vd, chefen har inte berättat om det. I mina ögon är det bara en tidsfråga innan Finansinspektionen eller om det är Ekobrottsmyndigheten som tittar på det, för så här får det absolut inte gå till.

Men Ekobrottsmyndigheten har ännu inte startat någon utredningen, och Finansinspektionen säger till Ekot att de inte har den möjligheten eftersom bolagets säte finns i Luxemburg och aktien vid tidpunkten handlades i Toronto.

Torontobörsen avnoterade bolaget i samband med att företagsrekonstruktionen av Northland inleddes. För några veckor sedan fick bolaget klart med de räddningslån som behövs.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".