Gottfrid Svartholm Warg. Foto: Scanpix.

Pirate Bay-grundaren Svartholm Warg dömd

Åklagaren: "Påföljden markerar allvaret i gärningarna"
1:53 min

Grundaren av fildelningssajten The Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg, får två års fängelse att han ska ha tagit sig in i statliga dataregister.

– Jag tycker att det känns tillfredsställande att tingsrätten i princip fullt ut har accepterat mitt åtal och min bevisning gällande dataintrång och dömer de två huvudmännen i enlighet med åtalet. Jag tycker också att det är bra att tingsrätten genom sin dom och den här påföljden markerar allvaret i de här gärningarna, säger åklagare Henrik Ohlin.

Det var i mars förra året som skatteverkets folkbokföringsregister, som hanteras av it-företaget Logica, som i dag heter CGI, hackades på 10 000 personnummer, flera av dem till personer med skyddade identiteter och som sedan lades ut på nätet. 

Gottfrid Svartholm Warg, som även dömts för medhjälp till upphovsrättsbrott för driften av fildelningssajten The Pirate Bay, vistades under den här tiden i Kambodja. Han hämtades hem av svensk polis och fick höra på flygplatsen att han nu även var misstänkt för dataintrånget mot Logica.

I hans dator ska utredarna hittat bevis i form av bland annat chattloggar som gjorde honom intressant för intrånget.

Han misstänktes också för grovt bedrägeri och försök tillgrovt bedrägeri för att ha tagit sig in i Nordeas system, för att föra över pengar. Vid ett tillfälle lyckades han föra över 24 000 kronor från en dansk fackförening till ett konto i Sverige. De olika försöken till överföring av pengar handlar om summor i mångmiljonklassen. I dag dömdes han alltså i Nacka tingsrätt till två års fängelse för de olika intrången.

– Jag hade pläderat för lite högre straffvärden och lite längre påföljd och jag tycker möjligtvis att domen ligger i underkant i det avseendet, säger Henrik Ohlin.

Nacka tingsrätt beslutade också häromdagen att Gottfrid Svartholm Warg ska lämnas över till Danmark där han är misstänkt för ytterligare dataintrång.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".