Dagen innan EU-ländernas ministrar ska förhandla om nya tobaksregler är läget osäkert för snuset. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Regeringen förbereder slaget om snuset i EU

"Det här är väldigt rörlig materia"
1:32 min

Regeringen förbereder sig för slaget om snuset vid ett EU-minister möte i morgon fredag. Ett förslag att förbjuda en tillsats som förenklar nikotinupptag i kroppen ska diskuteras, ett förbud som enligt tobaksindustrin skulle bli det svenska snusets död. Så här säger hälsominister Maria Larsson om förslaget i EUs kommande tobaksdirektiv:

– Det här är en paragraf som har kommit till i ett senare skede av förhandlingarna. Det tillförs hela tiden ny materia, vilket är en problematik i sig. Och det gör ju att Sverige hela tiden måste göra nya analyser utifrån nya förslag som kommer upp och då har vi sett att också det här träffar snuset varför vi i ett senare skede av förhandlingarna nu har begärt ett undantag också för det, säger hälsominister Maria Larsson.

Det låter som om ni har litet svårt att hänga med?

– Nja, det är nog så att det här är väldigt rörlig materia där många länder har varit mycket aktiva och det tillkommer ny materia precis hela tiden och vi står fortfarande i dag med ett ministerråd som börjar i morgon och många frågor kommer att vara utestående när vi sätter oss vid bordet i morgon, säger Maria Larsson om tillsatsen natriumkarbonat, även kallad E500.

Natriumkarbonat påverkar nikotinupptaget. Utan den här metoden som använts i Sverige sedan tidigt 1800-tal så blir det mycket svårt att tillverka svenskt snus, enligt Swedish Match.

Hälsominister Maria Larsson säger också att med största sannolikhet är Swedish Match rätt ute:

– Livsmedelsverket bekräftar att här finns det eventuellt bäring, som de säger och då kör vi säkerhetslinjen, så att vi vill förbehålla oss rätten att själva reglera snuset.

Det som händer nu är att EU:s hälsoministrar möts i Luxemburg i morgon för att förhandla om tobaksdirektivet. Slutligt klar beräknas inte frågan bli förrän i höst.

Fakta: Viktiga datum för snuset

21 juni: EU-ländernas ansvariga ministrar tar ställning vid ett möte i Luxemburg.

10-11 juli: EU-parlamentets huvudansvariga utskott, hälso- och miljöutskottet, säger sitt.

I höst: Hela EU-parlamentet väntas rösta om tobaksdirektivet i september. Även EU-ländernas ministrar måste godkänna det slutgiltiga förslaget.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".