Skatteverket: Svårt att komma åt ekobrottslingar

"Jag har blivit besviken gång på gång på gång"
2:13 min

Skatteverkets samordnare mot grov ekonomisk brottslighet är besviken på att regeringen i våras drog tillbaka ett förslag där arbetgivare måste lämna kontrolluppgifter varje månad, istället för som i dag varje år.

– Skatteverket måste få in uppgifter på vilka som jobbar ute i företagen på månadsbasis, på individnivå. Vi måste få komma ut i verkligheten och se vilka som finns på arbetsplatsen. Så kan vi förhindra mycket av den ekonomiska brottsligheten och mycket av de falska kontrolluppgifterna, säger Pia Bergman, Skatteverkets samordnare mot grov, ekonomisk brottslighet.

Företag som betalar ut svarta löner och har anställda som jobbar på slavlikande kontrakt skulle enligt Pia Bergman inte ha lika lätt att komma undan om de lämnade in kontrolluppgifter till Skatteverket varje månad.

Regeringen skulle egentligen redan ha lagt fram ett förslag om månadsuppgifter - precis ett sådant förslag som Pia Bergman på Skatteverket menar behövs.

Men i våras meddelade finansminister Anders Borg plötsligt att förslaget skjuts på framtiden med motiveringen att så kallad "fortsatt beredning i regeringskansliet" behövs.

– Jag har hoppats och jag har väntat och jag har blivit besviken gång på gång på gång, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Finansminister Anders Borg valde att inte lägga fram förslaget efter hård kritik mot det från både  näringsminister Annie Lööf och vd:n för organisationen Företagarna, Elisabeth Thand Ringqvist:

– Månadsuppgifterna skulle innebära ett ökat regelkrångel för företagen, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Systemet med månadsuppgifter finns redan i Danmark, Nederländerna, Tyskland, Ungern och Estland. Skatteverkets Pia Bergman förstår inte motståndet och invändningarna från organisationen Företagarna och från näringsdepartementet.

– För mig som jobbar med det här är det helt obegripligt att man inte fattar beslut som stödjer de seriösa företagen, som försöker kämpa och få villkor som är schysta. Utan att man istället väljer att inte fatta beslut när det här är någonting som endast, som jag ser det, stödjer de kriminella företagen.

Är du besviken på näringsdepartementet?

– Jag är besviken på politikerna som inte fattar de här besluten. Ja, det är förnamnet, säger Pia Bergman, Skatteverkets samordnare mot grov, ekonomisk brottslighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".