Grisar på en ekologisk uppfödning. Foto: Patrik Lundin/Scanpix.

Nya regler för grisuppfödning kritiseras

"Lönsamheten spelar roll, absolut"
2:19 min

Organisationen Sveriges grisföretagare vill ha till stånd nya regler för grisuppfödning för att öka lönsamheten och samtidigt göra omsorgen om djuren bättre. Men förslagen får kritik av Sveriges veterinärförbund.

– Det vi framför allt tycker är anmärkningsvärt och negativt är förslaget om att stoppa in ytterligare en gris per grisbox och att de vill sänka avvänjningsåldern för smågrisarna, säger Johan Beck-Friis som är veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund.

Om grisnäringen får som den vill ska smågrisar kunna skiljas tidigare än i dag från sin mamma. På så vis ska suggan bli starkare, enligt Sveriges grisföretagare, vilket gör att hon kan föda ännu fler kultingar. De vill också tillåta fler slaktgrisar i varje box.

Mindre yta per gris alltså, men på så sätt kan man bättre hålla ihop syskongrupper och hantera smittskydd, menar grisföretagarna.

Enligt Sveriges veterinärförbund finns det problem med båda de förslagen: grisarna kan bli mer stressade vilket kan märkas i också flintasteken på tallriken.

– Det kan visa sig att det blir torrt kött och en segare smak. Men framför allt är det en fråga om djurens välbefinnande och möjligheter till naturligt beteende under sin uppfödningsperiod, säger Johan Beck-Friis.

Mattias Espert är vice ordförande för Sveriges grisföretagare och har varit med och jobbat fram de nya förslagen. Enligt honom är syftet att göra livet bättre både för bönderna och för grisarna.

– Lönsamheten spelar roll, absolut. Men vi tittar ju inte på förslag som skulle försämra djuromsorgen eller öka dödligheten på något sätt, säger Mattias Espert.

Hur ser du på kritiken från Sveriges veterinärförbund?

– Vi har kommit fram till de här förslagen och bedömer att de är till gagn både för djur och för lönsamhet och konkurrenskraft.

Tio gårdar ska prova de här nya reglerna innan Jordbruksverket sedan ska utvärdera hur det har gått. Sveriges veterinärförbund tror inte bara att djuren kommer få det sämre utan att böndernas lönsamhet också kommer påverkas negativt.

– Förmodligen kommer förtroendet för svenska grisar och svensk grisuppfödning att minska. Då förlorar man en del av de trogna köpare som idag aktivt väljer svenskt kött framför andra produkter, säger Johan Beck-Friis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".