Uthyrare kan tvingas betala avgift

En bostadsrättsförening ska få rätt att ta ut en årlig avgift av bostadsrättsinnehavare som hyr ut i andra hand. Förslaget är ett av många som snart läggs av regeringen om andrahandsuthyrning av bostadsrätter.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) och företrädare för HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna skriver på DN-debatt att det är rimligt att föreningarna får ta ut avgiften.

"Särskilt om det är en liten förening orsakar uthyrningen vissa merkostnader", anser de.

Attefall och de andra uppger att avgiftens storlek ska vara "maximalt tio procent av prisbasbeloppet per år".

Prisbasbeloppet är i år 44 500 kronor, och därför skulle en avgift på andrahandsuthyrningen max kunna bli 4 450 kronor för 2013 - om riksdagen säger ja till förslaget.

Enligt artikelförfattarna är syftet med åtgärderna att "underlätta uthyrningen av outnyttjade bostadsrätter". Och de föreslår också att lagen ändras så att det i stället för "beaktansvärda skäl" räcker med "skäl" för att en bostadsrättsförening ska kunna godkänna en andrahandsuthyrning.

Principen att föreningen bestämmer ändras nämligen inte. Stefan Attefall och de andra skriver i DN det finns situationer när en bostadsrättsförening "har stark befogad anledning att neka andrahandsuthyrning".

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".