1 av 3
I huvudstaden Brasilia samlades demonstranter bland annat utanför utrikesdepartementet. Foto: Eraldo Peres/Scanpix.
2 av 3
Två demonstranter med flaggor manar till icke-våld, medan kravallpoliser rycker fram mot demonstranter i Rio de Janeiro. Foto: Felipe Dana/Scanpix.
3 av 3
Brasiliens president Dilma Rousseff avbildad med djävulshorn på en affisch i Rio de Janeiro. Foto: Victor R. Caivano/Scanpix.

Fredliga protester i Brasilien urartade – en död

2:12 min

I Brasilien har hundratusentals människor demonstrerat i natt. En person har dödats och minst 40 skadats och både parlamentet och regeringsbyggnader har attackerats.

Det började som en festlig demonstration med 300 000 människor, som en slags fridsam karneval. Men efter tre – fyra timmar så blev det våldsamt, med sammanstötningar mellan en del av demonstranterna och polisen, som sköt tårgas och delvis gummikulor, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Lars Palmgren, som är på plats i Rio de Janeiro.

Demonstranter satte eld på en bil från ett tv-bolag och allt urartade.

De flesta drog sig hemåt men kampen mellan polis och demonstranter fortsatte ett bra tag ute på gatorna i centrum.

Samma sak hände på många andra håll i Brasilien.

I huvudstaden Brasilia försökte demonstranter inta parlamentsbyggnaden. De stod framför dörren och tryckte på för att komma in.

När några av dem satte eld på dörren gick polisen till motattack och drev bort demonstranterna med tårgas.

Fredliga demonstrationer urartade på det här sättet.

Hur bemöter regeringen och myndigheter det som händer?

Presidenten Dilma Rousseff säger att hon stöder demonstranternas krav. Men allt som har hänt nu har gjort henne orolig och hon har kallat till ett krismöte i kväll.

I Ribeirão Preto, i den brasilianska delstaten Sao Paulo, dödades en 18-åring när en bil körde in i en folkmassa i samband med demonstrationerna. Tolv andra människor skadades, skriver brasilianska tevekanalen Globo på sin hemsida.


Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista