En sargad bankomat i Spanien. Foto: Andres Kudacki/Scanpix

Snabbare lån ska hjälpa krisande banker i EU

Farhågor om "för lite, för sent"
1:39 min

I torsdags kväll enades euroländernas finansministrar om villkoren för hur räddningsfonden ESM ska kunna skjuta till pengar direkt till krisande banker. Eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem säger att det här beslutet bidrar till ökad stabilitet i eurozonen.

Att redan svaga stater har tvingats pytsa in mångmiljardbelopp i krisande banker har varit det kanske tyngsta skälet till de senaste årens eurokris.

För att minska risken för liknande problem framöver enades euroländernas ledare redan för ett år sedan om en ny princip; att räddningsfonden ESM direkt ska kunna skjuta till nytt kapital till problembanker.

Det har kärvat rejält i förhandlingarna om att omvandla principen till verklighet, men beslutet igår innebär att ESM i framtiden ska kunna rekapitalisera banker med totalt upp till 60 miljarder euro.

Däremot kom inget tydligt besked om den hittills politiskt hetaste potatisen; om de redan krisdrabbade spanska och irländska bankerna ska kunna få retroaktiva kapitaltillskott från ESM. Möjligheten finns, men det får beslutas från fall till fall, sa Jeroen Dijsselbloem.

En eftergift till de rikare euroländerna blir att ESM kommer stå för max 90 procent av kapitalinjektionen till en krisande bank. Bankens hemmanation måste stå för mellan 10-20 procent av pengarna.

Frågan är nu hur effektiv den direktrekapitaliseringen blir. Chefen för den ekonomiska tankesmedjan ReDefine, Sony Kapoor, säger i ett uttalande att det verkar vara "för lite, för sent".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".