Regeringen har utlovat kompensation på ungefär 100 kronor i månaden till alla fattiga indonesier under en övergångsperiod. Foto: Dita Alangkara/Scanpix

Dyrare bensin upprör Indonesien

I Indonesien, Sydostasiens största ekonomi, ska staten kraftigt sänka subventionerna på bensin och andra fossila bränslen, troligen redan till helgen. Missnöjet med reformen är stort bland delar av befolkningen.

Polisen i landet är förberedd på att det kan bli våldsamma protester när priset på drivmedel höjs kraftigt.

Enligt Indonesiens näringsminister ska det ske redan ikväll. Bensinpriset stiger då med mer än 40 procent, men landar ändå bara på drygt fyra kronor litern.

Indonesien har genom åren satsat hårt på att ge landets 240 miljoner invånare billigt bränsle. I fjol kostade subventionerna drygt 130 miljarder kronor, pengar som kan användas på bättre sätt, menar regeringen.

Den stora bieffekten av reformen blir inflationen på andra varor som är beroende av till exempel transporter. För att dämpa missnöjet hos de sämst ställda har regeringen utlovat kompensation på ungefär 100 kronor i månaden till alla fattiga indonesier under en övergångsperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".