Brasiliens president Dilma Rouseff. Foto: Eraldo Peres/Scanpix.

Krismöte i Brasilien efter protester

President Dilma Rousseff har kallat sin regering till krismöte efter den senaste tidens våldsamma upplopp i Brasilien, som krävt sitt första dödsoffer.

Regeringen drabbades av skrämselhicka när demonstranterna försökte bryta sig in i utrikesdepartementet i Brasília, säger källor till tidningen O Estado de São Paulo som förklaring till presidentens krismöte på fredagen. Miljontals människor har demonstrerat på gatorna i ett stort antal städer runtom i landet och på många håll har attacker riktats mot regeringsbyggnader, skriver brasilianska medier.

Det som började som ett studentuppror mot höjda biljettpriser inom kollektivtrafiken utvecklade sig snart till ett mardrömsscenario med många skadade. Demonstrationerna har breddats till att omfatta allt från korruption till misshushållning med statliga medel.

– Att det finns ett stort missnöje med politiker är i sig inget ovanligt. Upproret denna gång har fått oväntat stor spridning men verkar till stora delar vara väldigt oformulerat. Och när det gäller exempelvis korruptionen är den väldigt svår att komma åt, säger Brasilienkännaren och författaren Lennart Kjörling till TT.

Dilma Rousseff har tidigare försökt ta i med hårdhandskarna mot den utbredda korruptionen men hon är delvis bakbunden av sitt viktigaste samarbetsparti PMDB, som Lennart Kjörling beskriver som "genomkorrumperat".

Även om det har skett förbättringar både under Rousseff och förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silva är de sociala klyftorna fortfarande avgrundsdjupa.

– Det som bekymrar mig mest är ekonomin i Brasilien. De har lyckats ganska väl med att hålla fart på ekonomin genom en offensiv politik, men nu går det allt långsammare och det som oroar är att inflationen kan komma tillbaka, säger Lennart Kjörling.

TT


  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".