Sverige får fortsätta bestämma över snuset

1:49 min

Framtiden ser nu ljusare ut för det svenska snuset. I dag beslutade EU-ländernas hälsoministrar att undanta snuset från delar av EU:s kommande tobakslagstiftning. Hälsominister Maria Larsson var mycket nöjd efter dagens möte i Luxemburg.

– Vi har faktiskt räddat snuset, för att själva få bestämma om innehåll, produktreglering, ingredienser, karaktäristiska smaker, och även natriumkarbonatet.

Natriumkarbonat är en tillsats i snus som bidrar till nikotinkicken. Inför dagens möte hade snustillverkare varnat för att hela det svenska snusets framtid var hotad på grund av en artikel som förbjuder just tillsatser i tobaksprodukter som förenklar upptaget av nikotin.

Men svenska regeringen fick till sist igenom att det svenska snuset ska undantas från den här artikeln; 6:4d.

Däremot misslyckades regeringen att undanta snuset från en annan lagparagraf, som styr vad som får stå på tobaksförpackningar.

– Den delen hade vi naturligtvis också gärna velat ha, men den känns ändå som lättare att kunna släppa på, säger Maria Larsson.

När det gäller den framtida tobakslagstiftningen har EU:s parlament lika stor makt som ministerrådet. Slutligt beslut väntas tidigast i höst, men efter dagens besked, och omröstningar i flera parlamentsutskott de senaste dagarna, ser det ut som att snuset kommer undantas från åtminstone de flesta av EU:s regleringar.

Vad gäller resten av tobakslagstiftningen har EU-ländernas regeringar i dag enats om att hälsovarningar ska täcka minst 65 procent av cigarettförpackningar.

Enligt dagens beslut ska EU också sätta stopp för cigaretter med karaktäristiska smaker, som mentol- eller fruktsmak. Dessutom vill EU-länderna sätta upp ett nytt europeiskt system för att bekämpa cigarettsmuggling och otillåten handel med tobaksprodukter.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Jens Möller, Luxemburg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista