1 av 2
Klicka för att komma till Sveriges Radios trafiktjänst
2 av 2
En personbil voltade på E 22 strax söder om Lund på eftermiddagen. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio

Flera olyckor i midsommartrafiken

Flera personer har skadats i trafikrelaterade olyckor runtom i landet på midsommaraftonen. Bland annat skadades en man allvarligt i en singelolycka med en fyrhjuling utanför Alingsås vid 21-tiden.

– Han är mycket illa däran, säger Lars Tunefjord på polisens länskommunikationscentral i Västra Götaland.

Mannen körde enligt polisen in i en vägbom, och det finns misstanke om att han var berusad vid olyckan. Fyrhjulingen är tagen i beslag och mannen vårdas på sjukhus.

Ytterligare en fyrhjulingsolycka inträffade tidigare under kvällen i Värmdö öster om Stockholm. Två ynglingar fördes till sjukhus efter att de krockat med två fyrhjulingar. De har enligt polisen inga allvarliga skador, och är bägge misstänkta för rattfylleri.

Två personer i 60-årsåldern skadades när två bilar krockade i en vägkorsning strax norr om Ockelbo vid 17-tiden. De fördes till Gävle sjukhus, men det är oklart hur illa skadade de är.

En personbil voltade på E 22 strax söder om Lund på eftermiddagen. När två bilar kolliderade i en korsning vid Loggarve på västra Gotland fick förarna klippas loss av räddningstjänsten.

– När det är köer på vägarna händer det ofta att bilar blir påkörda bakifrån. Några av de olyckor som skett i dag har varit på tungt trafikerade vägar, säger Beisi Sundin vid Trafikverket.

En lastbil och en personbil krockade tidigare på eftermiddagen på E 6:an, söder om Kungsbacka. Det har även rapporterats om olyckor på flera andra håll, som Sollefteå och Dalarna under dagen. Sundin berättar att det varit långa bilköer tidigare under dagen.

– Men nu har det börjat lugna ner sig, eftersom de flesta kommit fram till sitt firande. I morgon brukar det vara många alkoholrelaterade olyckor och på söndag blir det tjockt med trafik, när folk ska hem igen, säger Beisi Sundin.

Midsommarhelgen är en av årets mest trafikfarliga helger och i snitt dör sju personer och nästan 300 skadas under midsommardagarna.

Anledningen är förutom höga hastigheter och rattfylleri att ovanligt många trafikanter befinner sig på vägarna.

Vilket är ditt råd till midsommartrafikanterna?
– Planera din resa, ta pauser och håll avstånd. På söndag kommer det att vara jättetjockt med trafik också, då folk ska hem, säger Linda Bengtsson vid Trafikverket.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

De farligaste vägsträckorna

E 20: Göteborg-Laxå

E 4: Hudiksvall-Sundsvall

E 22: Malmö-Norrköping

E 45: Göteborg-Östersund

E 14: Sundsvall-Östersund

E 16: Gävle-Falun

Väg 26: Halmstad-Jönköping samt Mariestad-Mora

Väg 50: Örebro-Borlänge

Väg 70: Enköping-Borlänge

Källa: Motormännen. Enligt Motormännen är dessa sträckor inte byggda för en så hög trafikintensitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".