Emmanuel Olugbabi (till vänster) firade i Märsta tillsammans med kompisen Elvis och hans tvååriga dotter Edit. Foto: Simon Andrén/Christine Olsson/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Lugnt midsommarfirande över landet

"Det är väldigt härligt"
1:59 min

Idag har midsommarafton firats över hela landet. I Märsta, norr om Stockholm, firade 30-årige Emmanuel Olugbabi svensk midsommar för första gången. Han kom från Nigeria ifjol.

– Det är första gången jag firar midsommar. Det är väldigt härligt. Folk är väldigt sociala med oss. Det är kul att dansa runt stången. Jag gillar det, säger Emmanuel Olugbabi.

En som varit med förr är Staffan Dackman. I 30 år har han dansat i Sätunaparken med Märsta Folkdansgille.

– Väldigt trevligt ordnat med grön gräsmatta och grön midsommarstång, och glada trevliga människor som sitter och njuter av midsommar. Sedan vi som försöker underhålla med lite sång, musik och dans. Vårt folkdanslag dansar varje midsommar mellan klockan 10 och 17, säger Staffan Dackman.

En annan som firade midsommar i parken i Märsta var Elin Andersson. Hon är från Danmark men har gift sig svenskt och hade idag besök av släkt hemifrån.

– Detta är mysigt, det är vad man kallar svensk midsommar, säger hon.

Vad gör man den här dagen i Danmark?

– Det är en vanlig vardag. Men man äter gott och går sedan ut och tänder brasor.

Midsommarfirandet har hittills varit lugnt över landet, enligt polisen. Även på vägarna har det under dagen varit relativt lugnt, enligt Sveriges Radios trafikredaktion. I Stockholm inträffade dock sex olika trafikolyckor inom loppet av ett par timmar. Ingen skadades men det skapade långa köer.

På E22, mellan Malmö och Lund, voltade under eftermiddagen en personbil. Två personer vårdas nu på sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador, enligt polisen.

Strax öster om Klintehamn kolliderade två bilar vid 15-tiden. Räddningstjänsten tvingades klippa loss två personer som fastnat i en av bilarna. Flera skadade kördes till Visby lasarett.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".