Låst läge i busskonflikten – inga samtal i sikte

Trots att risken är stor för en kraftig utvidgning av busstrejken på måndag talar inte fack och arbetsgivare med varandra. Båda säger sig vara beredda att fortsätta förhandla, men tycker att det är motparten som ska ta första steget.

– Vi är beredda att fortsätta förhandla, direkt med BuA eller genom medlare. Men då måste Bua vara beredda och villiga att diskutera de för oss viktiga kraven, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

BuA, Bussarbetsgivarna, anser å sin sida att eftersom de accepterade medlarnas bud, så ligger bollen hos Kommunal. Peter Jeppsson är vd för Bussarbetsgivarna.

– Vi står till förfogande för ett resonemang om hur man ska komma vidare. Men bollen ligger hos Kommunal. Det var de som tackade nej till ett bud som medlarna tyckte att båda parter borde ta, säger Peter Jeppsson.

Lenita Granlund på Kommunal är nöjd med lönenivån i medlarnas bud, men anser att förbundets krav om bättre arbetstider, tryggare anställning vid upphandlingar och lägstalöner inte beaktats alls.

Bussarbetsgivarna å sin sida anser att lönepåslaget i medlarbudet är okej, förutsatt att Kommunal är beredda att kompromissa om sina krav. Peter Jeppsson ger exempel på vad han vill att Kommunal backar om:

– Det kan handla om arbetstidsförkortningar som man kan dämpa till exempel.

Vid midnatt, natten mot måndag, utvidgas konflikten. Då dras även kollektivtrafiken i Jönköping, Gävle, Östersund, Norrköping, Strängnäs, Halmstad och Västerås in i konflikten, samtidigt som strejken på innerstadsbussar i Umeå, Södertälje och Stockholm fortsätter.

Tredje man drabbas alltså mycket hårt av den här konflikten, samtidigt som parterna inte kan komma överens om vem som skall bjuda upp till nästa dans vid förhandlingsbordet.

Medlaren Inger Örtendahl, som var med och tog fram det bud som Kommunal avvisade, vill inte kommentera konflikten i någon bandad intervju. Men hon säger till Ekot att hon är beredd att fortsätta medla mellan parterna så snart det förefaller meningsfullt.

I avvaktan på att parterna känner sig motiverade att samtala med varandra igen får många kollektivresenärer räkna med att det blir svårt att ta sig till jobbet efter midsommarhelgen. Så här lyder Lenita Granlunds prognos:

– Man måste nog utgå ifrån att konflikten bryter ut.

Och du kommer inte att lyfta på luren förr att ringa till BuA?

– Nej, det gör jag inte, säger Lenita Granlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".