Val i Albanien viktig test för demokratin

Huvudmotståndarna vill närma sig EU
2:11 min

I morgon är det val i Albanien, ett val som EU:s utrikeschef Catherine Ashton kallar ett avgörande test för demokratin. Båda de stora partierna lovar förändring och ett slut på den utbredda korruptionen.

Politikerna säger det väljarna vill höra eftersom de vill komma till makten, inte för att de vill reformera landet, säger Arjan Dyrmishi på tankesmedjan IDM i huvudstaden Tirana.

– Glappet mellan vad politikerna säger och vad som sedan görs är stort här, säger Arjan Dyrmishi, som leder arbetet med Europa- och säkerhetsfrågor på tankesmedjan.

Kanske har partierna utgått från samma opinionsundersökning, för budskapet från valets huvudmotståndare, socialistpartiet och demokraterna, låter till förväxling lika. Båda går till val på att närma sig EU och ta krafttag mot arbetslösheten och den utbredda korruptionen.

Och så förändring. Båda partiernas strateger verkar ha sneglat västerut, mot det i Albanien så beundrade USA – "förändring" är kärnan i bådas budskap.

Inte så dumt kanske, med tanke på att nya takter säkerligen är det som albanerna vill ha mest av allt i det här valet. Inte sedan kommunistregimens fall för över 20 år sedan har det hållits ett enda val som har fått betyget fritt och rättvist.

Men redan valrörelsen har kantats av de gamla vanliga anklagelserna om elakt spel. Nu senast när den segertippade ledaren för socialistpartiet Edi Rama anklagats för att indirekt ha betalat över 60.000 kronor för att bli fotograferad bredvid USAs president Barack Obama.

Tre gånger tidigare har EU nekat Albanien status som kandidatland, eftersom de utlovade reformerna helt enkelt inte har genomförts. Men det beror inte på bristande entusiasm  bland albanerna. Av historiska skäl vill albanerna vara en del av Europa, så därför har löften om EU-anpassning åkt fram igen i valrörelsen.

– Det är politikerna som inte är intresserade av att göra avkall på sin egen makt, säger Arjan Dyrmishi på tankesmedjan ID i Tirana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".