Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga reseledare jobbar utan tillstånd

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 06.29
"Jag hade inte tagit den risken om jag hade vetat"
(3:14 min)
En av stränderna i Sharm el-Sheikh, Egypten. Unga svenskar som jobbar utomlands för de stora resebolagen arbetar ofta utan arbetstilsltånd, visar P3 Nyheters granskning. Foto: Hussien Talal/Scanpix.

Unga svenskar som jobbar utomlands för de stora resebolagen Ving, Apollo och Fritidsresor gör det ofta utan arbetstillstånd. Det visar en granskning som P3 Nyheter har gjort.

De jobbar i bland annat Egypten och i Thailand på turistvisum trots att länderna kräver att de som jobbar där ska ha giltiga arbetstillstånd.  Konsekvenserna kan bli böter, inreseförbud eller fängelse.

– Det var liksom så här ta inte med ditt pass, ta inte med ditt körkort. Gör inte det de kan ta det ifrån dig. Nu efteråt tänker jag att det måste vara för att jag inte fick något visum. Det tänker man inte heller på, man bryr sig inte om det utan fortsätter att jobba, säger Sandra , som jobbade som reseledare i Egypten utan tillstånd eller rätt papper.

P3 Nyheter har pratat med unga svenskar som jobbat för Apollo, Ving och Fritidsresor. De har jobbat i olika länder utanför EU där det krävs arbetstillstånd för att få jobba.

Totalt jobbar drygt tusen unga svenskar i länder utanför EU varje år för de här tre resebolagen.

P3 Nyheter har inte pratat med alla anställda, men alla vi har pratat med ger en entydig bild. De jobbar på turistvisum och företagen känner till det.

Anställda berättar att reseföretagen ordnar visumbytarresor där de anställda flygs eller bussas ut ur landet för att förnya visumet. Sanna jobbade i Thailand och fick flyga ut ur landet för att förnya visumet.

– Efter tre månader var vi tvungna att åka från Thailand till Malaysia för att förnya vår stämpel i passet så att vi kunde stanna tre månader till och jobba. Jag hade inget arbetstillstånd.

Fritidsresor har haft reseledare som anhållits av egyptisk polis för att de saknat arbetstillstånd i Egypten. Håkan Ingevik är ansvarig för de anställda utomlands på Fritidsresor.

– De satt på en polisstation, om jag minns, rätt runt tolv timmar. Det är inte okej och det är ett stort och smärtsamt misslyckande från vår sida. Hade vi det minsta anat det här så hade vi inte haft personal där.

Vad hade ni för ansvar för att er personal hamnade där?

– Jag kan inte beskriva det ansvaret mer än att säga att det är vårt ansvar. Vi har ett ansvar att se till att de är lagliga.

Resebolagen menar att det finns en överenskommelse med egyptiska myndigheter om att det är okej för deras personal att jobba när ansökningsprocessen för arbetstillstånd är påbörjad. Vi har inte fått det bekräftat av de egyptiska myndigheterna. Men på den egyptiska ambassaden i Stockholm säger de att det är förbjudet att jobba utan arbetstillstånd.

– Jag menar att så inte är fallet.

Hur kan ni inte hålla med om att era anställda jobbar olagligt, utan arbetstillstånd i Egypten?

– I fallet Egypten kan det hända att man arbetar under ansökningsprocessen, men det är för att man har ett okej att jobba under ansökningstiden. Hade man inte det skulle vi inte låta de arbeta.

Den egyptiska ambassaden är glasklar - det är olagligt att jobba utan tillstånd, varför låter ni er anställda göra det?

– Vi gör det därför att arbetsmarknadsministeriet har sagt att det här är de reglerna vi har att förhålla oss till.

Reseledaren Sandra vill inte resa tillbaka till Egypten.

– Jag tycker det här är jättetråkigt och jag tror inte att jag hade tagit den här risken att vara i Egypten i åtta månader om jag hade vetat vad som kunde hända mig.

Sandra, som P3 Nyheter pratat med, vill vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".