Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Planer på OS-ansökan presenteras

På måndagskvällen ska den samlade svenska idrottsrörelsen gemensamt presentera planerna på att ansöka om att få arrangera vinter-OS 2022. Förhoppningarna är stora, men det finns en faktor som kanske inte har tagits med i OS-drömmarna.

Det krävs ett vulkanutbrott för att Sverige ska kunna få arrangera ett Vinter-OS, säger den här mannen, om de svenska OS-drömmarna.

Alla idrottsförbunden i alla idrotter ska försöka dra åt samma håll, och om det lyckas, så kan det vara första steget till en ansökan.

Och det handlar ganska mycket om pengar, och mycket pengar.

– Vi kommer inte att köra det i botten om det inte är så att vi ser att det går att försvara och förklara. Om vi tittar på omslutningen så är de siffror vi bollar med nu är mellan 15 och 20 miljarder. Men det är frågan om säkerhet och investeringar, 5 till 10 miljarder, går att försvara efter OS, säger ordförande i SOK, Stefan Lindeberg.

Han säger att huvuddelen av den kostnaden handlar om att bygga en OS-by, bostäder och/eller studentbostäder för stockholmsregionens behov efter OS. Får vi ihop den kostnaden är det en nödvändig investering för Stockholms utveckling framöver.

– Vi måste få fram totalbilden och att vi känner att det håller tillsammans med idrotten.

Totalkostnaden för ett Vinter-OS i Sverige beräknas till mellan 15 och 20 miljarder kronor, varav tio miljarder kommer från intäkter.

Men det behövs alltså uppåt tio miljarder till, och för dom pengarna krävs det en statlig garanti. Hälften av garantisumman är investeringar med långsiktig nytta, som det heter.

I november måste kandidatstäderna skicka in en preliminär ansökan till IOK. Därefter har man ett år på sig att göra klart ansökan, och beslut fattas 2015.

Ordföranden i IOK, Jacques Rogge har tidigare sagt att det krävs ett vulkanutbrott för att Sverige ska arrangera OS. Den som säger det, och som sa det redan 2000, är ingen mindre än självaste. Då var han huvudfavorit till att efterträda Antonio Samaranch. Nu har han suttit i 13 år.

Frågan är om han har ändrat sig om det där med att Sverige behöver ett vulkanutbrott för att få till alpin höjd på bergen och backarna?

Kostnad för de senaste årens OS:

* 1994 Lillehammer, Norge 8.5 miljarder

* 1998 Nagano, Japan 82.5 miljarder

* 2002 Salt Lake City, USA 13 miljarder

* 2006 Turin, Italien 24 miljarder

* 2008 Vancover, Kanada 40 miljarder

* 2014 Sotji, Ryssland 330 miljarder

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista