Regeringskris i Estland

Estlands utrikesminister Kristiina Ojuland har avgått efter uppmaning från landets president. Ytterst är orsaken att ett antal hemliga dokument försvunnit från hennes ministerium. Men i grunden handlar det om oenighet mellan partierna i regeringen som nu leder till regeringskris och kanske nyval

Den här politiska thrillern inleddes för några veckor sedan. 91 hemligstämplade dokument i utrikesministeriet från 1996 till 2004 förklarades saknade.

Utrikesministern, tillika den estniska trepartiregeringens enda kvinna, Kristiina Ojuland från Reformpartiet, galjonsfiguren sedan tre år ut mot världen för det unga och dynamiska Estland, har menat att detta i huvudsak skett före hennes tid.

Eventuellt åtal på gång
Polisen talar om eventuellt åtal. I tisdags bad statsminister Juhan Parts, ledare för partiet Res Publica, att presidenten Arnold Rüütel så som grundlagen föreskriver, skulle entlediga Kristiina Ojuland. På torsdagen gjorde presidenten det.

Vad det är för dokument det handlar om råder viss oklarhet om. De har inget att göra med Nato eller EU, heter i en tidning. De handlar om bedömningar av olika säkerhetshot mot Estland, heter det på annat håll.

Tio av dokumenten har vi redan hittat, säger den avsatta utrikesministern. Andra finns hos en före detta anställd på ministeriet, hävdar vissa uppgifter.

Vill ha förslag på ny utrikesminister
Hur som helst. Den politiska krigsdansen är i full gång. Statsminister Parts har bett Reformpartiet att leverera en ny utrikesminister i nästa vecka. Reformpartiet och Kristiina Ojuland själv har svarat att de då kanske lanserar henne igen.

Reformpartiledaren Andrus Ansip säger att nyval är vettigaste chansen att lösa konflikten som, menar många, i djupet handlar om svåra motsättningar inom regeringen.

Flera av oppositionspartierna applåderar också tanken på nyval, i så fall sannolikt i oktober.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se