UD tackade nej till hjälp från polisen

Regeringen och UD har vid flera tillfällen förklarat att det tog tid innan man insåg vidden av flodvågskatastrofen. Men polisen var redan tidigt på annandagens morgon klar över att det var en katastrof som berörde många svenskar.

– Jag blev väckt 06.35 av vakthavande befäl vid Rikskommunikationscentralen där han föredrog för mig att det hade varit en stor jordbävning med en jättevåg till följd som huvudsakligen hade gått in mot Phuket i Thailand. Vi diskuterade detta och för mig stod det rätt klart att sannolikheten var stor att  svenskar var drabbade, säger Tommy Hydfors, som var högsta tjänstgörande polischef i Sverige natten mot annandagen.

Vad gjorde du så?

– Det beslut som jag omedelbart fattade var att vi skulle sätta igång katastrofregistering och etablera en kontakt med utrikesdepartementet.

Polisen ringde till UD vid åttatiden på annandagen som ju var en söndag. Det betyder att UD fick veta att polisen bedömde det som att det var en katastrof som berörde många svenskar.

Tog ett dygn att förstå omfattningen
Efter det tog det ett helt dygn innan utrikesminister Laila Freivalds insåg vidden av det som hade hänt, trots att även ambassaden i Bangkok under söndagen rapporterade en naturkatastrof av stora mått.

Laila Freivalds intervjuades av Ekot i början av januari.

– Det framgick ändå inte att det hade den omfattningen och att den berörde svenskar i den omfattningen som det sedan visade sig, sa hon då.

När förstod du hur allvarligt detta var?

– Tidigt på morgonen på måndagen. Då insåg jag att detta var oerhört omfattande, sa utrikesministern.

Men när polisen larmade UD tidigt på annandagens morgon, då tackade UD nej. UD ville själv sköta registreringen av saknade svenskar.

Polisens system användes inte av UD
Det betyder att polisens förberedda och särskilt för ändamålet utarbetade system bara användes av polisen själv för att anteckna dem som anmäldes som saknade direkt till polisen.

UD som tog på sig huvudansvaret för att sköta registreringen hade inget förberett system och de saknade antecknades på ett oorganiserat sätt av dem som tog emot samtalen.

I dag vill ingen på UD kommentera hur det gick till, utan alla hänvisar till den utredning som regeringen har tillsatt att granska UD:s agerande som ska vara färdig senare i år.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se