Partiledare Daniel Höglund från Svenskarnas Parti till höger. Organisationen klassas som en del av vit makt-rörelsen av Säpo. Foto: Conny Sillén/Scanpix.

Högerextrema grupper allt mer aktiva

Högerextrema och främlingsfientliga grupper i Sverige har blivit allt mer aktiva. Det menar stiftelsen Expo som i veckan presenterar sin årliga rapport där de undersökt aktivismen bland de grupper som inriktar sig på rasideologiska frågor i Sverige.

Den typen av aktiviteter som har ökat mest är spridandet av information genom affischering och flygbladsutdelning och sociala aktiviteter som studiecirklar.

Stiftelsen Expo, som informerar om rasism och främlingsfientlighet i Sverige, har räknat varje organiserad aktivitet bland dessa grupper och kommit fram till att de ökat med 24 procent under 2012. Enligt Expos Anders Dalsbro är det framför allt ett parti som har drivit på utvecklingen.

– Det vi framför allt har sett är att det är ett knutet till en organisation som heter Svenskarnas parti, de har ökat sin verksamhet markant under 2012, säger Anders Dalsbro.

– Svenskarnas parti har ju allt mer kommit att dominera den rasideologiska miljön och har ju tagit över en stor del av verksamheten från de övriga grupperna och också rekryterat en stor del av deras aktivister.

Expo ser för första gången sedan 2008 en ökning av aktiviteter hos de grupper som inriktar sig på rasideologiska frågor. Svenskarnas parti, som säkerhetspolisen definierar som en del av vit makt-rörelsen. Det är den grupp som enligt Expo ökade sin aktivism mest förra året. En anledning till att de blivit mer aktiva kan enligt Anders Dalsbro vara att det snart är val.

– Man satsar på att komma in i kommunala val och man lyckades med ett mandat valet 2010. Målet för 2014 är 10 kommunala mandat och faran med det är att de lyckas bygga upp en allt starkare partistruktur om de tar sig in i fler folkvalda församlingar, säger han.

Expos undersökning bygger till stor del på aktiviteter som dessa grupper själva lägger ut på sina hemsidor och i sociala medier och kan därför vara svåra att mäta. Expo påpekar också undersökningen inte bör läsas som exakta siffror utan snarare ses som en trend.

Men resultatet förvånar inte Hans Brun som forskar om radikala grupperingar på Försvarshögskolan och Kings College i London. Han har också märkt av att den verksamheten hos dessa grupper har ökat och menar att det kan förklaras av ombytta strategier från deras sida.

– De försöker kopiera Sverigedemokraternas framgångskoncept och de bygger ju på att man tonar ner de våldsamma och motbjudande beteendet och legitimisera sin egen kamp. Man har sett att det finns ett utrymme för deras åsikter och att de kan få röster och då måste de framstå som rumsrena, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista