Lindsö sparkas från Svenskt Näringsliv

Uppdaterad 17:00
Svenskt Näringslivs vd Ebba Lindsö lämnar sitt jobb. Det beslutade organisationens styrelse på fredagen. Hon har varit vd i ett och ett halv år och sitter kvar tills en efterträdare är utsedd. (Ekonomiekot)

– Trots att Ebba har gjort väldigt många bra saker som vi bad henne göra när hon började, så har vi också kunnat konstatera att det breda stöd som vd för den här organisationen behöver för att vara talesman eller taleskvinna för Svenskt Näringsliv och näringslivet i Sverige i de här ganska svåra frågorna har inte funnits.

– Det har inte funnits tillräckligt med stöd, säger Svenskt Näringslivs styrelseordförande Michael Treschow.

Efterträdde Göran Tunhammar
Ebba Lindsö tillträdde som vd för Svenskt Näringsliv för ett och ett halvt år sedan. Hon efterträdde Göran Tunhammar som var organisationens första vd efter sammanslagningen mellan Saf och Industriförbundet.

Ganska snabbt fick Ebba Lindsö intern kritik för sin ledarstil och hon har också kritiserats för att inte ha lyckats i sin roll att bli ett ansikte utåt för Svenskt Näringsliv och göra organisationen till en stark företrädare för de omkring 55 000 medlemsföretagen.

Det har också hörts en hel del kritik från företagare att Svenskt Näringsliv har uppträtt alldeles för lamt gentemot politikerna.

Har själv känt det svaga stödet
Ebba Lindsös svaga ställning har blivit ett alltmer akut problem i år för Svenskt Näringslivs styrelse. Även Ebba Lindsö själv har känt av det bristande stödet. Vad det har berott på vet hon inte riktigt, men det var så pass tydligt att hon själv tog upp frågan på ett möte för två veckor sedan.

– Jag tog upp frågan utifrån att vi har gjort otroligt mycket och att vi har gjort det i princip i linje med vad styrelse och AU har velat. Ändå känns det i luften som om det finns en kritik och jag vill gärna att vi benar ut vad den kritiken består av. Sedan hade vi några samtal och det här beslutet fattades förra fredagen, säger Ebba Lindsö.

Michael Treschow, vilket ansvar har du för att vd inte har fått det stöd hon borde ha?

– Jag har ett fullt ansvar i detta. Om det beror på att hon inte har fått mitt stöd tillräckligt kan jag inte riktigt bedöma. Men jag har ansvar för att jag var med i processen och rekryterade Ebba.

Du gjorde alltså fel?

– Ja, det kan du säga, säger Michael Treschow.


Brita-Lena Ekström, Ekonomiekot
brita-lena.ekstrom@sr.se

Johan Prane, Ekonomiekot
johan.prane@sr.se