Alla ska få bli nämndemän

Alla som vill bli nämndemän ska kunna ansöka till nämndemannauppdraget hos kommuner och landsting. Det ska även gå att nominera andra för uppdraget. Det föreslår regeringens nämndemannautredning.

Val av nämndemän ska dock likt i dag göras av kommun- respektive landstingsfullmäktige, men minst hälften av nämndemännen måste väljas från den grupp av kandidater som inte har blivit nominerade av ett politiskt parti.

Utredningen föreslår också att nämndemännen ska vara två till antalet, i stället för dagens tre, i de mål där de medverkar.

Utredaren föreslår också att nämndemän inte ska sitta i hovrätten eller kammarrätten, vilket väcker kritik.

– Vi anser att man inte kan skära ner på antalet nämndemän på det sättet. Nämndemännen finns ju för att samhället ska ha insyn, säger Lars Lassinantti, ordförande för Nämndemännens riksförbund.

I egenskap av nämndeman med mycket lång erfarenhet har han/hon suttit som expert i utredningen och lämnat ett särskilt yttrande där han/hon vidareutvecklar sin kritik mot att antalet nämndemän föreslås dras ner kraftigt.

Antalet nämndemän kommer att minska framöver. 40 procent av antalet nämndemannadagar kommer att gå bort i brottmål. I familjemålen kommer medverkan av nämndemän inte att påverkas, medan 30 procent av nämndemannadagarna ska tas bort i notariemål och skattemål.

I antal betyder det att antalet nämndemän minskar från 8 300 till 5 200.

När det blir fritt att själv anmäla intresse för nämndemannauppdraget, eller nominera någon annan, kommer också formuleringarna om kraven på nämndemännens lämplighet att skärpas, liksom lämplighetsprövningen.

– Det sker för att öka eller bibehålla förtroendet för domstolen, säger utredaren Inger Söderholm.

Ekot-TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".