Putin: Snowden är på Moskvas flygplats

1:55 min

Rysslands president Vladimir Putin bekräftade i kväll att den spionmisstänkte Edward Snowden befinner sig i transitzonen på en av Moskvas flygplatser.

Men anklagelserna från USA:s sida om att Ryssland skulle ha hjälpt Snowden att fly tillbakavisade han som struntprat.

Däremot, sa den ryske presidenten, har man inga planer på att gripa honom och utlämna honom till USA.

– När det gäller utlämning kan vi bara lämna ut personer till länder som vi har utlämningsavtal med. Det har vi inte med USA, sa Vladimir Putin och konstaterade att Edward Snowden, tack och lov, inte begått något brott på rysk mark.

Snowden har aldrig passerat rysk gräns, sa Vladimir Putin, utan befinner sig fortfarande i flygplatsens transitzon och bekräftade därmed att den av USA eftersökte Edward Snowden faktiskt anlände till Moskva från Hongkong i söndags. Han har sökt asyl i Ecuador men har alltså tills vidare valt att stanna på Moskvaflygplatsen.

Det har väckt starka känslor i USA där Snowden misstänks för spioneri efter att han avslöjat en omfattande amerikansk data- och telefonavlyssning världen över. I går varnade USA:s utrikesminister John Kerry Ryssland för att skydda den misstänkte brottslingen.

– Det är nonsens, sa Putin om anklagelserna och tillade att den ryska säkerhetstjänsten inte har samarbetat och inte kommer att samarbeta med Edward Snowden.

Rysslands president, själv med ett mångårigt förflutet i den Sovjetiska säkerhetstjänsten KGB, jämförde sedan Snowden med Wikileaksgrundaren Julian Assange och ställde själv frågan om man ska eller inte ska lämna ut den här typen av människor - som sprider information - och på så vis sätta dem i fängelse.

– Själv vill jag helst inte syssla med såna frågar sa Putin och tänkte efter en stund innan han sa:

– Det är ändå som att klippa en griskulting - mycket väsen för lite päls.

Sedan sa Vladimir Putin, möjligen lite naivt, att han hoppades att det här inte skulle påverka Rysslands relation till USA.

Johanna Melén, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista