Svenskarnas parti satsar på kommunalvalen 2014

1:47 min

Enligt stiftelsen Expo har högerextrema och främlingsfientliga gruppers aktiviteter ökat i Sverige. Och det är framför allt Svenskarnas parti som står för den ökningen. Enligt Expo satsar partiet på att nå mandat i kommunala val på mindre orter till valet 2014.

I Grästorps kommun i Västergötland fick partiet ett mandat i kommunfullmäktige förra valet och kommunchef Ove Johansson tror att det var ett taktiskt beslut av partiet att ställa upp där.

– Vi är en liten kommun. Det behövs inte särskilt många röster för att knipa ett mandat. Så jag tror det var med beräkning de trodde sig kunna knipa ett mandat här och det gjorde de ju också, säger kommunchef Ove Johansson.

Enligt Expos nya rapport är det framför allt Svenskarnas parti, som tidigare hette Nationalsocialistisk front som stått för den ökningen av aktiviteter inom den svenska vit makt rörelsen. Och för att vinna stöd ägnar sig partiet inte bara åt att affischera  och sprida information utan det har även hänt att dom försökt åtgärda mindre problem lokalt, som att till exempel rusta upp en lekpark.

I Grästorps kommun hade Svenskarnas parti inte en behörig kandidat till sin plats i kommunfullmäktige, den stolen har alltså stått tom. Enligt Ove Johansson har partiet knappt märkts av i kommunen.

– Det enda jag känner till är att de lagat ett staket utefter järnvägen som tillhörde en privat fastighetsägare. Men något annat har jag inte hört talas om att de skulle göra här i kommunen.

Men det faktum att partiet inte märkts av i de mer etablerade politiska sammanhang ser historikern och forskaren Helene Lööw vid Uppsala universitet som en taktik från Svenskarnas partis sida.

– Att positionera sig från de etablerade politiska partierna är en taktik. Genom att inta en position av att ”vi är de sanna företrädarna för folket, vi spelar inte med i det här spelet”.

Trots den ökade aktiviteten som Expos rapport pekar på, säger Helene Lööw att det inte är säkert att de kommer att ske ett genomslag i valet.

– Vi har sett sådana här utvecklingar förr historiskt utan att det har gett ett parlamentariskt genombrott. Men det är för tidigt att säga än så länge, säger Helene Lööw.

Hela rapporten kommer att publiceras i nästa nummer av tidskriften Expo.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Hanna Weiderud

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista