Många kommuner har inte förberett sig för att ta emot papperslösa i skolan. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Skolor inte redo ta emot gömda barn

"Inte funderat tillräckligt mycket över vad det innebär"
1:41 min

Från den första juli måste alla kommuner erbjuda skolgång även till så kallade papperslösa barn. Men en granskning från Skolinspektionen visar att många kommuner inte har förberett sig för att ta emot dem.

– Det finns en hel del kommuner, ungefär 40 procent av kommunerna, som redan i dag tar emot papperslösa. Men för de andra, som inte har de rutinerna, då har man inte funderat tillräckligt mycket över vad det innebär, hur man ska göra för att informera barn och föräldrar, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.

I dag är det upp till varje kommun att erbjuda skolgång till gömda flyktingbarn. Men från och med nästa vecka blir det obligatoriskt. Ett problem är att man tror att det finns mellan 2 000 och 4 000 gömda barn i Sverige, men bara 450 är kända och går i skolan.

– Om man inte har kännedom om vilka barnen är, då kan man inte heller ge dem erbjudande om utbildning. Då blir resultatet att många av de här barnen och deras föräldrar inte känner till de rättigheter man har, säger Ann-Marie Begler.

Skolinspektionen tycker att skolorna ska ta hjälp av frivilligorganisationer och sjukvården för att nå ut med information om den nya rättigheten.

På kommunernas intresseorganisation Sveriges kommuner och landsting förstår man inte Skolinspektionens oro. Man har ju redan förberedelser för att ta emot asylsökande barn – och de gäller också gömda barn, säger skolansvarige Per-Arne Andersson:

– Jag ser inte att man ska göra annorlunda med papperslösa jämfört med asylsökande barn. Eftersom kommunerna ger asylsökande barn en väldigt bra skolgång och tar emot dem på väldigt kort varsel, så ser jag inte att man behöver bli orolig att det ska vara annorlunda för papperslösa.

Så den här regeländringen innebär inte att kommunen måste aktivt söka upp de här papperslösa barnen för att erbjuda dem skolgång?

– Nej. Det ligger nog i sakens natur att det här är papperslösa och gömda, man söker inte upp dem. Det är de papperslösa och gömda som ska söka upp skolan och när man kommer till skolan så får man undervisning, säger Per-Arne Andersson.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".