Ministerrådet i Luxemburg har i dag tagit fram en kompromiss som banar väg för ett framtida turkiskt EU-medlemskap. Foto: Burhan Ozbilici/Scanpix

EU öppnar för turkiskt medlemskap

Tysk och nederländsk skepsis
2:09 min

EU öppnar dörren på glänt för Turkiet som framtida medlem – trots de senaste veckornas oroligheter i Turkiet.

Ekots EU-korrespondent Jens Möller rapporterar.

Den turkiska polisens våldsamma agerande mot demonstranter kom vid en mycket känslig tidpunkt. Tanken var att Turkiet nu i slutet av juni skulle få chans att öppna en del av sina genomfrusna förhandlingar om möjligt framtida EU-medlemskap. Men de dramatiska händelserna i Turkiet har fått EU-länder som Tyskland och Nederländerna att sätta stopp för förhandlingsstart nu.

Fast vid ett ministerrådsmöte här i Luxemburg har EU-länderna i dag ändå lyckats mejsla fram en kompromiss. Den innebär att Turkiet måste vänta in en rapport från EU-kommissionen i mitten av oktober om hur väl landet hittills har lyckats anpassa sitt samhällssystem till EU:s regelverk. Om rapporten är tillräckligt positiv kommer EU troligen besluta att öppna ett nytt kapitel i de förhandlingar som har stått stilla i tre år.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle säger i dag att trots alla förståeliga reaktioner på händelserna i Turkiet så kan man inte ignorera att EU har långsiktiga strategiska intressen i Turkiet.

Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu hyllade EU-beslutet i tv nu på förmiddagen.

Förhandlingar om EU-medlemskap sker i 35 så kallade kapitel, som vart och ett tar upp olika politikområden. Det som nu är aktuellt är att Turkiet ska få börja förhandla om kapitel 22, som handlar om EU:s regionalpolitik.

Men även om förhandlingarna återupptas senare i år är det långt ifrån säkert att Turkiet så småningom släpps in i EU. Bland annat måste Turkiet ändra sitt förhållande till det delade Cypern innan det möjligen kan bli frågan om EU-medlemskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".