Foto: Hasse Holmberg / Scanpix.

EU-ministrar eniga om framtidens jordbruk

Stöd till unga lantbrukare
0:45 min

EU:s jordbruksministrar enades inatt om en ny jordbrukspolitik. Ministrarna antog den kompromiss som ordförandelandet Irland medlat fram i förhandlingar med medlemsstaterna, EU-kommissionen och EU-parlamentet.

Efter två år av förhandlingar enades EU:s jordbruksministrar kring den framtida jordbrukspolitiken inom EU, vid jordbruksrådet i Luxemburg.

Enligt Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) handlar överenskommelsen bland annat om hur den framtida fördelningen av EU:s jordbruksstöd ska se ut.

En fördelning som Eskil Erlandsson säger att kommer att bli mer utjämnad mellan medlemländerna.

Men jordbruksstödet ska också riktas till unga lantbrukare och småskaliga lantbrukare, enligt landsbygdsministern.

I kompromissen ingår bland annat det skogsundantag som Sverige vill få in för att fler svenska lantbrukare ska kunna få det direktstöd som öronmärkts av miljöskäl.

– Jag har bearbetat väldigt många av mina kollegor och till sist också lyckats övertyga kommissionen om att vi måste ha en anpassning av de miljöåtgärder som ska gälla i Europa i de skogsdominerade områdena, eftersom att de är så annorlunda jämte mot de odlingslandskap som finns i resten av Europa, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.  

Han välkomnar också att krav på ökade marknadsregleringar, inte minst från medlemsländer i södra Europa, har stoppats.

Johannes Kvist/Ekot samt TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".