President Obama torkar ansiktet med en servett under ett tal om klimatet.Foto: Charles Dharapak/Scanpix

Obama vill minska utsläppen i USA

2:00 min

USA:s president Barack Obama lanserade i går en ny amerikansk miljöpolitik vid ett tal i Washington. Han lanserade flera åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid och sade att USA ska inta en ledarroll i världen när gäller att minska de skadliga utsläppen. 

– Som president, som pappa och som amerikan säger jag; vi måste agera, sade Obama som höll sitt tal på ett universitet, med avsikt att tala direkt till den unga generationen.

De politiska löften han presenterade, var bland annat skärpta utsläppsregler för kraftverk, lånegarantier för att minska koldioxidutsläpp och en upprepning av löftet att minska USA:s utsläpp med 17 procent mellan från år 2005 till 2020.

– En plan att minska utsläppen och skydda oss mot klimatförändringar, sade Obama i talet.

Han ägnade mycket tid av talet till att övertyga alla de i USA som ifrågasätter att människan påverkat klimatet.

97 procent av alla forskare är eniga om att det finns en påverkan sade Obama, och jag är beredd att samarbeta med vem som helst för att åstadkomma resultat. Men jag tänker inte spilla tid på de som förnekar fakta, och säger att jorden är platt, fortsatte han:

– Vi har inte tid med möten med "jorden-är-platt-klubben".

Med sina knappt fem procent av jordens befolkning, står USA i dag för runt 20 procent av de alla utsläpp på jorden. De senaste åren har utsläppen minskat  och Obama sade att USA måste ta en ledarroll. Han nämnde Tyskland och Kina som satsar på sol- och vindkraft och sade att USA också ska göra det. 

– Om vi ska vinna den matchen måste vi också var med i den.

Det är inte första gången som Barack Obama håller högtidstal om miljön. Men många av hans tidigare utfästelser har stoppats av den amerikanska kongressen.

Den här gången har han riktat in sig på åtgärder som inte behöver kongressen stöd och där han själv kan fatta beslut.

Presidentens politiska motståndare var inte nöjda talet, de kallade det ett krig mot kolet. Senator Mitch McConnell sade att det kommer att kosta många människor jobbet.

– Ett krig mot kolet är ett krig mot jobben.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista