Det finns en större sannolikhet att en högutbildad man får en vård av högre kvalitet än en lågutbildad. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Mer patientmakt i utredningsförslag

En ny hälso- och sjukvårdslag föreslås till 2015. Det framgår i Patientmaktsutredningens slutbetänkande som idag lämnas över till socialminister Göran Hägglund.

Målet med Patientmaktsutredningen är minskade skillnader i vårdkvalitet och ökade möjligheter för patienter att ta del av information om vårdkvalitet och medicinska resultat. Det skriver Patientmaktsutredningens utredare Johan Assarsson på DN Debatt idag.

Statliga tillsynsinsatser ska i högre grad användas som ett medel när det finns brister och skillnader i medicinska resultat mellan landstingen.

Vårdgivare ska i framtiden ha en ökad egenuppföljning för att granska sina egna insatser utifrån genus och socioekonomiska faktorer, tycker utredaren.

Dessutom ska utbildning om diskriminering och likvärdig vård ingå i grundläggande vårdutbildningar.

Att vården idag är ojämlik och därmed inte följer lagen om vård på lika villkor, är något som forskning visar gång på gång.

Det finns en större sannolikhet att en hjärtsjuk högutbildad man får nyare och dyrare läkemedel och en vård av högre kvalitet än en lågutbildad. Även mellan män och kvinnor skiljer sig vårdkvaliteten.

Inom psykiatrin riskerar lågutbildade att få en sämre vård och ett sämre bemötande av vårdpersonal. Och skillnaderna i bland annat cancer- och diabetesvård mellan landstingen är i vissa fall så stora att utredaren kallar dem oacceptabla.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".