Miljöminister Lena Ek tror att insikten om att klimatförändringarna även drabbar USA fått landet att ändra sin miljöpolitik. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.

USA:s omsvängning i klimatpolitiken välkomnas

1:55 min

Den nya amerikanska miljöpolitik som president Barack Obama nu lanserat är tecken på en omsvängning som bådar gott . Men det finns fortfarande frågetecken vad löftena egentligen kan betyda på sikt.

Sveriges miljöminister Lena EK hoppas att Obama kan sätta kraft bakom orden.

– Vi har ju på sista tiden sett några tecken på att det håller på att svänga. Utrikesminister Kerry höll faktiskt ett brandtal om miljöfrågor under Arktiska rådet i Kiruna för en kort tid sedan. Vi har sett några tecken, men det här är förstås oerhört glädjande. Nu väntar vi bara på att det ska ske något i praktiken också, säger hon.

President Obamas tal i Washington i går där han lanserade en i stora stycken ny och framför allt  skarpare amerikansk miljöpolitisk linje framöver, innehöll flera uppseendeväckande delar.

USA ska inta en ledarroll i världen när gäller att minska de skadliga utsläppen, sa Obama bland annat. Han nämnde flera konkreta åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid, till exempel skärpta utsläppsregler för kraftverk och lånegarantier för att minska koldioxidutsläppen och en upprepning av det tidigare löftet att minska USA:s utsläpp med 17 procent mellan från år 2005 till 2020.

– Jag tror faktiskt att det är allvar, att USA insett att effekterna av växthusgasutsläppen och  klimatförändringen också drabbar USA. Det är en del av anledningen till att USA nu svänger och tar ett tydligare ansvar, säger Lena Ek.

Anders Wijkman, före detta EU-parlamentariker och tidigare biträdande generalsekreterare i FN, ser Obamas tal som ett stort steg framåt och något världen väntat länge på.

 – Det mest intressanta är att han går vidare på en juridisk väg där han inte behöver blanda in kongressen och ger nu ett mandat till motsvarigheten till Naturvårdsverket i Sverige att komma med mycket skärpta utsläppskrav även när det gäller koldioxid, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista