Abbas kräver respekt för vapenvilan

Palestiniernas president Mahmoud Abbas träffar på fredagskvällen ledare för militanta grupper i Gazaremsan i ett försök att få dem att hålla sig till vapenvilan som ska råda mellan israeler och palestinier.

Den största av de militanta organisationerna, Hamas, har sagt att den inte är bunden till eldupphöret.

Mahmoud Abbas kommer att kräva att de militanta organisationerna underordnar sig det palestinska styret och enligt en rådgivare kommer Abbas att klargöra att han inte kommer att tolerera att vapenvilan sätts på spel.

Raketer mot bosättningar
Så sent som på torsdagen sköt Hamas raketer och granater mot bosättningar i södra Gazaremsan. Enligt Hamas var det en hämnd för att en palestinier skjutits ihjäl av israeler.

Amjad Sahan och hans vän sitter och värmer sig på ett kafé i Ramallah medan regnet öser ner utanför. Amjad menar att Hamas har rätt att slå tillbaka om Israel anfaller först. Så det är upp till Israel att se till att vapenvilan håller.

– Israelerna hittar alltid på någon ursäkt för att skjuta, säger Amjad Sahan.

Säkerhetsansvariga avskedades
Efter attacken mot botsättningarna på torsdagen avskedade Mahmoud Abbas tre av de högsta säkerhetsansvariga i Gaza och det och dagens resa ses av Israel som att han menar allvar med vapenvilan.

Amjad Sahan tror att Mahmoud Abbas kommer att få med sig de militanta organisationerna. Han är en mycket övertygande man, säger han.

– Det är viktigt att de kommer överens, inte för att hjälpa Israel utan för palestiniernas skull, säger Amjad Sahan.

Caroline Salzinger, Jerusalem
caroline.salzinger@sr.se