92 åtalas i Systembolagets härva

På fredagen åtalades de 92 misstänkta i den stora muthärvan i Systembolaget. Nio butikschefer åtalas för grovt mutbrott. Av förundersökningen framgår bland annat att leverantörerna hade listor över Systembolagets butiker där det framgick vilka man kunde påverka.

Materialet som utredarna lägger fram som bevis i muthärvan har till stor del hittats i de datorer som beslagtogs vid husrannsakningar mot leverantörerna.

Hos en av leverantörerna, Vin-Trädgårdh AB fanns en lista med uppgifter om samtliga systembutiker i landet. Där kunde man exempelvis läsa om butikerna:

  • ”Bengt och Richard tillhör våra vänner, butik 2010 Boden”
  • ”Magnus tillhör våra kompisar, butik 1302 Malmö”
  • ”Våra vänner” butik 1803”

Åklagaren hävdar att listorna visar att leverantören systematiskt kartlagt butikerna och butikscheferna och att man aktivt arbetade med marknadsföring direkt till butikerna. Det fanns också listor med hemadresser till vissa butikschefer.

Mutat med pengar, enligt åtalet
Leverantörerna; AB Vin-Trädgårdh, Philipson & Söderberg och Åkesson, har mutat butikschefer med varuprover, kontanta pengar, resor och presentcheckar, enligt åtalet.

Advokat Hans Strandberg försvarar en av cheferna hos en leverantör. Han tror att det kan bli svårt att få vissa av de misstänkta hos leverantörerna fällda i en rättegång.

– Jag tror att man överhuvudtaget måste se att det inte bara är svart och vit i den här utredningen. Det handlar om olika leverantörer som har gått tillväga på olika sätt, säger han.

– När det gäller min klient handlar det om att man har använt sig av det som funnits i alla tider, nämligen varuprover. Det finns inga kontantbetalningar på det sättet som enligt uppgift har förekommit ifrån någon annan leverantör, säger advokat Hans Strandberg.

Nio åtalas för grovt mutbrott
De flesta butikschefer har tagit emot mindre belopp, hälften ligger under 10 000 kronor. Nio butikschefer har tagit emot mer än 30 000 och åtalas för grovt mutbrott. Vice överåklagare Eva Nyhult anser att mutorna ska bedömas hårdare, just för att det är Systembolaget.

– Det är ett bolag som har särskilda samhällsintressen. De är bärare av, den av riksdagen beslutade, alkoholpolitiken, säger Eva Nyhult

Så det faktum att det rör sig om Systembolagsanställda, det är försvårande anser du?

– Ja, det kan man säga i påföljdsavseende blir de det. Butikscheferna har ju själva varit medvetna om att det varit oriktigt och att man har äventyrat Systembolagets ställning som monopolföretag i Sverige, säger hon.

50 åtalade fortfarande anställda
50 butikschefer som åtalades på fredagen är fortfarande anställda i Systembolaget, men de är avstängda och går hemma med full lön. Inom två månader ska deras öden avgöras.

Jonas Milton, vd på Systembolagets arbetsgivarorganisation Almega, tror att de åtalade kommer att sparkas.

– Av det material jag sett hittills verkar det vara relativt klart och tydligt, och relativt enkelt att följa åklagarens resonemang, säger han.

Men det innebär att du tror att för de flesta av de här som är avstängda nu kommer att bli avskedade?

– Ja, det är min bedömning just nu, men jag måste reservera mig för det arbete vi ska göra och mera i detalj gå igenom materialet, säger Jonas Milton, vd på Almega.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se