Utanför sjukhuset i Pretoria där Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela vårdas sen den 8 juni har en vägg gjorts till en hyllningsvägg för allmänheten. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Sydafrika hoppas på Mandelas tillfrisknande

Mandelas tillstånd fortsatt kritiskt
2:07 min

I 19 dagar har Sydafrikas tidigare president, 94-årige Nelson Mandela, vårdats på ett sjukhus i Pretoria för en lunginfektion. Utanför sjukhuset är det många som kommer förbi för att lämna en personlig hälsning om att han ska bli frisk igen.

Ju senare på dagen, desto fler människor samlas utanför sjukhuset i Pretoria där  Nelson Mandela vårdas.

En tegelvägg vid entrén har blivit en  utställning med krya-på-dig-hälsningar. Bibelord, blommor, bilder och  ballonger fyller väggen. En konstnär står med sitt staffli och målar porträtt av Mandela.

"Du lärde oss att vara osjälviska och att förlåta", står det på en skylt. "Jag är ung och behöver fortfarande träffa dig", står det på en annan.

– Tata betyder far och vi älskar dig vår far, Mandela, läser Prince Ratshilavhi från den brandgula skylt som han och hans vänner har gjort.

– Vi kom hit för att se med egna ögon och för att höra hur det är med honom. Jag glömmer aldrig de där orden när han sa "låt det bli fred." Jag hoppas att han tillfrisknar snart, säger Mathlatsi Baloyi.

Men inga nya besked har kommit i dag. Mandelas tillstånd är fortsatt kritiskt.

Hans äldsta dotter Makaziwe Mandela hade i går kallat till ett familjemöte, ett traditionellt rådslag i Nelson Mandelas hemby Qunu. Det är vanligt att göra det när en äldre familjemedlem börjar närma sig slutet. Delar av familjen ifrån hembyn väntas också resa till Pretoria för att besöka Nelson Mandela vid sjuksängen.

På en t-shirt på hyllningsväggen läser Prince Rathilavhi texten som är tryckt på Xhosa: "Jag ber dig vår herre att minska mitt liv med ett par dagar så att Mandela kan ge dem till dig i stället".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".