1 av 2
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har hållit på med journalistik länge. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
2 av 2

”Mitt första scoop fick jag som tioåring”

Peter Wolodarski väver i sitt Sommarprogram ihop mormors flykt undan nazisterna med sin egen uppväxt där han gav ut sin första tidning som tioåring, var knattereporter i Barnjournalen och hade med sig Hasse & Tage-sketcher till dagis.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski startade som tioåring tidningen ”Kuiren”. Den skulle egentligen hetat Kuriren men en felstavning från start blev kvar. Hans intresse för journalistik tog ordentlig fart efter att han avslöjat att en lärare på skolan inte talat sanning då han påstått att det gick en hemlig flod under det gamla skolhuset.

– Det var ett scoop jag hade kommit över. Jag insåg det. Jag beställde därför en extra stor upplaga av mamma på Kungliga Biblioteket, och alla i klassen köpte ett nummer av Kuiren den dagen, berättar Wolodarski i sitt Sommar i P1.

– Min aptit på nya avslöjanden växte.

I programmet berättar han också om sin mormors flykt undan nazisterna i andra världskrigets Warszawa men att han själv inte reflekterade kring sitt judiska påbrå förrän en dag i mellanstadiet då hans bror blev kallad ”din jävla jude” av någon på skolgården.

– För mig blev incidenten ett slags uppvaknande. Jag hade aldrig riktigt tänkt på varifrån vi kom, att vi var judar eller att det fanns dem som bar på antipatier mot oss. Min okunskap om judiska traditioner var tämligen kompakt. Men jag förstod nu att vi var annorlunda, berättar Peter Wolodarski i Sommar.

Han blev ledarskribent på Expressen som 21-åring och två år senare fick han samma uppdrag på Dagens Nyheter där han idag är chefredaktör. Sin språkliga inspiration fick han tidigt från Hasse Alfredson, Tage Danielsson och Povel Ramel.

– Jag fascinerades av deras ordvändningar och fräckhet. Till min förvåning ville mina dagiskompisar inte riktigt uppbåda samma entusiasm som jag när jag tog med kassettband med Hasse & Tage-sketcher och spelade upp under vilan, berättar Peter Wolodarski.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".