Maria Larsson (KD). Foto: Maja Suslin/Scanpix

Maria Larsson: Lagen kan behöva ses över

Maria Larsson om alkoholförsäljning
1:43 min

Det kan finnas anledning att se över alkohollagens regler för försäljning. Det säger Maria Larsson (KD), minister med ansvar för alkoholfrågor, när nu livsmedelskedjan Citygross startar alkoholförsäljning till kunder som beställer matkasse.

– Lagstiftning är inget som håller för evig tid och det kan finnas anledning att se över den, säger Maria Larsson.

Under dagen har kritik kommit från Systembolagets vd Margareta Gerger, som bland annat hävdat att Citygross initiativ att sälja vin till matkassekunder, tänjer för mycket på lagens gränser. Hon säger också att frågan ska lyftas till regeringen.

Maria Larsson, minister med ansvar för alkoholfrågor och för Systembolaget, pekar på vad alkohollagen säger om möjligheten till alkoholförsäljning i butik.

– Vi har ju en alkohollagstiftning om utgår från ett försäljningsmonopol, och därför är det inte tillåtet för någon annan än Systembolaget att sälja alkohol i butik eller att hålla lager. Och finns det regler som kringgås i det avseendet så måste det ju bli föremål för domstolsprövning, säger Maria Larsson.

Anser du att det är det man gör här - kringgår lagen?

-- Det måste prövas i domstol. Men jag kan konstatera att man har regler kring alla situationer som gäller alkoholinförsel. Sedan behöver vi följa utvecklingen och se om lagen behöver förstärkas på något sätt.

Om lagens säger att det ska vara alkoholmonopol, betyder det inte då att man genom det här bryter mot lagen?

– Om det nu är så. Vi har en tillåten privatimport enligt Eu-regler som kom 2009. Men vi har också en lag som är väldigt tydlig med att man ingen annan än Systembolaget får sälja alkohol i butik i Sverige, eller hålla lager. Det här är två jätteviktiga regler, och jag kan inte se hur Citygross ska ta sig runt dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".