LO: Riksbanken bör slippa ansvar för bostadspriserna

2:26 min

I nästa vecka kommer Riksbanken med ett nytt räntebeslut. LO anser i en rapport som släpps i dag att Riksbanken borde slippa ansvaret för bopriserna.

– Vi menar att man ska ta hushållens skuldsättning och de höga bopriserna på allvar. Det finns starka rationella skäl till att det ser ut som det gör, men rationella skäl kan ändras: avdrag kan sänkas och räntor kan sänkas. Det talar för att man bör utforma en politik som kan möta ett eventuellt bostadsprisfall, säger Torbjörn Hållö, LO-ekonom.

Mot vem riktar ni er då?

– Vi menar att man måste skifta från Riksbanken till regering och riksdag. I dag är det Riksbanken som i huvudsak agerar mot den här skuldsättningen, regering och riksdag gör inte det.

Riksbanken ska ju försöka nå uppsatt inflationsmål på 2 procent. Men det har man misslyckats med, säger LO. Därmed har svensk ekonomi missat tusentals arbetstillfällen, menar kritikerna.

Eftersom hushållens skuldsättning har ökat kraftigt i huvudsak på grund av låga räntor så tar Riksbanken även hänsyn till snabbt stigande bopriser.

För att komma till rätta med stora skulder och höga bostadspriser kommer LO nu med fem reformförslag som ska lösa Riksbanken från ansvaret för att försöka dämpa hushållens skuldsättning genom en, enligt LO, alltför hög ränta. Torbjörn Hållö nämner de viktigaste punkterna:

1. Riksbanken ska prissätta målkonflikten. Riksbanken gör helt fel när de använder reporäntan för att dämpa skuldsättningen.

2. Banker ska tvingas ta mindre risker. Sverige behöver en kraftfull politik för att reformera den finansiella sektorn.

3. Öka utbudet av bostäder. Sverige behöver en ny bred samlad bostadspolitik.

4. Stärk tryggheten för bostadsägare. En central reform för en ökad trygghet är en arbetslöshetsförsäkring som innebär ett rejält inkomstbortfallsskydd.

5. Inför en amorteringskultur. Det bör ställas krav på att alla banker alltid vid bostadsutlåning tydligt ska informera om amortering.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista