Lantbrukare under 40 år ska få ökat direktstöd från EU. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Ökat stöd till unga lantbrukare i EU

"Ett generationsskifte är nödvändigt"
2:29 min

I dag kom en politisk överenskommelse om EU:s framtida jordbrukspolitik. Den innebär bland annat ökade stöd till unga lantbrukare. I dag är bara 6 procent av Europas bönder under 35 år, men nu väntar en positiv särbehandling av unga.

– Det kommer att bli generationsskifte i europeiskt jordbruk, vilket är nödvändigt, säger Simon Coveney, jordbruksminister i EU:s ordförandeland Irland.

Enligt dagens överenskommelse blir EU-länderna skyldiga att öka direktstöden till lantbrukare under 40 år under deras första fem år i branschen.

– Det är ett mycket positivt steg framåt för nästa generation av bönder som kommer tvingas att producera mycket mer, under nya miljökrav, säger Coveney.

Bland svenska lantbrukare är medelåldern i dag runt 58 år.

– Alla åtgärder som skulle öka intresset från ungdomar, och möjligheten för ungdomar som är intresserade, är positiva. Men jag har svårt att säga vad det skulle kunna leda till, säger Helena Jonsson, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Totalt ger EU nästan 500 miljarder kronor per år i stöd till lantbrukare och landsbygdsutveckling. Pengapåsen kommer troligen att minska med runt en tiondel fram till 2020, och enligt LRF-ordföranden kommer det att märkas i folks plånböcker.

– EU:s jordbrukspolitik går ju ut på att man ska ha billig och bra mat till konsumenterna. Ifall Sveriges bönder, och bönderna i EU, skulle få mindre stöd genom jordbrukspolitiken är man tvungen att ta ut det på marknaden, naturligtvis. Så på sikt skulle det innebära högre matpriser, säger Helena Jonsson.

Samtidigt ska den något minskade stödkakan få delvis ny inriktning: mer pengar till unga, och mer till miljösatsningar i lantbruket, men troligen mindre till de med allra störst gårdar.

De i dag stora skillnaderna mellan bönder i olika delar av Europa är tänkta att jämnas ut en del. Fast Helena Jonsson befarar även ökat krångel för bönderna.

– Bestämmelser, undantag, anpassningar, utfasningar… ja, du kan tänka dig!

EU-parlamentarikern Marit Paulsen välkomnar dagens principiella slutöverenskommelse. Hon säger sig vara särskilt nöjd med att det blir stopp för möjligheten för bönder att få två olika EU-stöd för samma miljöåtgärd.

Den framtida jordbrukspolitiken väntas formellt klubbas av hela EU-parlamentet och EU-länderna i höst.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".