Dramatikern Arthur Miller död

Den amerikanske dramatikern Arthur Miller har avlidit, 89 år gammal. Han fick sitt stora genombrott med pjäsen En handelsresandes död i slutet av 1940-talet.

Willy Loman i En handelsresandes död symboliserar kanske bättre än någon annat den amerikanska drömmens haveri.

Gjorde sensation
Arthur Miller var bara 33 år gammal då pjäsen gjorde sensation 1949. Den blev en ständigt återkommande succé runt om i världen inte minst på Dramaten i Stockholm.

Millers Häxjakten speglar stämningarna under McCarthytiden på 1950-talet. 1964 skrev han Efter syndafallet som delvis bygger på hans femåriga äktenskap med filmstjärnan Marilyn Monroe.

I sin självbiografi Tidskurvor från 1987 berättar Miller hur han skrev En handelsresandes död på bara sex veckor. Den var menad som en verklighetstrogen bild av kapitalismen och krossade drömmar. Men den slog an över hela världen, sa Miller i en intervju.

Bortglömd på Broadway
Under 1970- och 1980-talen var han bortglömd på Broadway, men 1984 sattes En handelsresandes död upp igen med Dustin Hoffman i huvudrollen. Så sent som 1999 fick Arthur Miller pris för just den pjäsen som den bästa nyuppsättningen på Broadway.

Miller dog på torsdagskvällen efter en kort tids sjukdom i sitt hem utanför New York i det hus han och Marilyn Monroe en gång köpte.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se