Mandela bättre idag, enligt president Zuma

Nelson Mandelas tillstånd är kritiskt, men stabiliserades under natten, uppger den sydafrikanska regeringen i ett pressmeddelande.

Nelson Mandela får livsuppehållande behandling sedan i går kväll, men i ett uttalande från den sydafrikanska regeringen uppges nu tillståndet ha stabiliserats under natten.

Det var under ett besök under morgonen på sjukhuset i Pretoria, som Sydafrikas president Jacob Zuma informerades om Mandelas tillstånd.

– Jag ställde in mitt besök till Mozmbique idag så att jag kunde träffa Mandela och hans läkare. Han är mycket bättre nu än när jag träffade honom igår kväll...vi måste be för Tatas (pappas) hälsa och önska honom lycka till. Men vi måste också fortsätta med vårt vardagliga liv medan Madiba är kvar på sjukhus, säger Jacob Zuma i ett uttalande.  

Makaziwe Mandela, Mandelas äldsta dotter, beskriver samtidigt tillståndet som kritiskt i en intervju med radiostationen SABC.

– Tillståndet är kritiskt, men när vi rör vid honom och talar till honom så öppnar han ögonen. Det ger oss hopp, säger hon.

Sydafrikas president Jacob Zumas beslutade i går kväll att ställa in en resa till grannlandet Mocambique. Det på grund av hälsoläget för Sydafrikas förre president Nelson Mandela har förvärrats.

Beskedet kom efter att Zuma besökt den svårt sjuke tidigare presidenten Nelson Mandela på sjukhuset i huvudstaden Pretoria.

En släkting, Napilisi Mandela, sa att Nelson Mandela, behöver livsuppehållande behandling. Den uppgiften vill dock inte regeringstalesmannen Mac Maharaj bekräfta.

– Jag kan inte uttala mig om kliniska detaljer, säger han till Reuters.

TT/Ekot