Ökat motstånd mot flyktinginvandring

1:36 min

Motståndet mot flyktinginvandring ökar i Sverige, visar 2012 års Som-undersökning som presenterades vid Göteborgs universitet i dag.

45 procent av svenskarna tycker att det är en bra idé att ta emot färre flyktingar — 2011 var siffran 41 procent.

Ett ökat intresse kring frågor om migration och integration under hösten 2012 ses som en möjlig förklaring. Medieutrymmet för frågorna ökade och det blev ett större fokus på Sverigedemokraternas politik, skriver forskarna bakom studien.

Över tid — från 1992 till 2012 — har dock motståndet mot flyktinginvandring gått ner från 65 procent.

Förslaget som svarspersonerna fick ta ställning till löd: "Ta emot färre flyktingar i Sverige". Svarsalternativen var: mycket bra, ganska bra, varken bra eller dåligt, ganska dåligt, mycket dåligt förslag. Frågan var med i alla de fyra riksrepresentativa delundersökningar som den nationella Som-undersökningen består av.

Totalt har 6 298 personer svarat på undersökningen 2012, vilket ger en svarsfrekvens på 52 procent. Det ursprungliga sannolikhetsurvalet bestod av totalt 12 000 personer boende i Sverige i åldrarna 16 till 85 år, fördelade på fyra delundersökningar med olika teman. En del av grundfrågorna finns med i varje delundersökning.

Frågeundersökningen skickades ut via post i slutet av september i fjol och fältarbetet avslutades under februari månad.

Som-institutet vid Göteborgs universitet har undersökt svenska folkets medievanor, fritidsvanor, hälsa, värderingar och attityder varje höst sedan 1986.

Det partiskiljande mönstret för inställningen till flyktinginvandring har inte förändrats i någon större utsträckning jämfört med 2011. Sympatisörer till Miljöpartiet och Vänsterpartiet är fortsatt mest positiva till flyktinginvandring. 20 respektive 24 procent bland de två partiernas sympatisörer tycker att det vore bra att ta emot färre flyktingar.

Bland Sverigedemokrater är motståndet kompakt - 94 procent anser att förslaget om färre flyktingar är bra. I mitten trängs Socialdemokraterna (42 procent), Centerpartiet (40), Folkpartiet (35), Kristdemokraterna (34) och Moderaterna (53).

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista