Unga tror inte på fred i Mellanöstern

Efter den ingångna vapenvilan mellan israeler och palestinier i början av veckan spirar optimismen i regionen. Från båda sidors ledare kommer uttalanden om hopp om en ljusare framtid men bland de unga på Västbanken och i Jerusalem är många redan luttrade.

För 16-åriga palestinskan Iban Farsakh är fred något som hon bara har läst om.

– Ända sedan jag var liten har de talat om fred, att freden ska komma snart. Det avtalas och förhandlas och pratas men det blir ju aldrig av, säger 16-åriga Iban Farsakh.

Är skeptisk
Hon går i första ring på gymnasiet i Ramallah på Västbanken och trots att så många talar om att hoppet har tänts efter Sharm el Sheikh så är hon skeptisk.

Inte långt ifrån Ramallah, men på andra sidan vägspärrarna handlar 17-åriga judinnan Miri Chikanov mat innan affärerna stänger för sabbaten. Hon hoppas att vapenvilan mellan palestinier och israeler ska hålla den här gången, hon vill vara optimistisk, men det är inte så lätt.

– Kanske kan det gå med den nya regeringen, kanske kan det vara annorlunda den här gången, det har blivit lugnare de senaste två veckorna. Men vi har gått igenom det här så många gånger, säger Miri Chikanov.

Vågar inte hoppas
Iban Farsakh i Ramallah vill gärna tro att den här vapenvilan är annorlunda, men hon vågar inte hoppas.

– När jag var liten läste jag om fred men jag tror att inte jag någonsin kommer att få uppleva den. Freden finns nog bara i böckerna säger 16-åriga Iban Farsakh i Ramallah.

Caroline Salzinger, Jerusalem
caroline.salzinger@sr.se